HomeSRPSKI LOGORI ZA BRANITELJA BUDŽAKA
Branko Čulić, bivši branitelj vukovarske ulice Budžak, na suđenju Goranu Hadžiću opisao šestomesečna stradanja u tri logora u Srbiji u koje je odveden nakon što se predao 20. novembra 1991. godine

Branko Čulić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Branko Čulić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Suđenje Goranu Hadžiću, bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija nastavljeno je svedočenjem Branka Čulića, bivšeg vatrogasca i vozača autobusa koji se nakon ulaska tenkova JNA u Vukovar u oktobru 1991. godine, kako je rekao, priključio odbrani Budžaka - ulice u kojoj je stanovao. Branitelji Budžaka su se 18. novembra 1991. povukli u podrum skladišta kombinata Borovo da bi se 2 dana kasnije, zajedno sa civilnim stanovništvom koje se tu skrivalo, predali srpskim snagama.

Civili su, rekao je Čulić, odvojeni od branitelja i upućeni su u Hrvatsku a on je, zajedno sa saborcima, autobusom odvezen na poljoprivredno dobro Stajićevo, nadomak Zrenjanina u Srbiji. Kako tvrdi, pripadnici JNA su im obećali da im se ništa neće dogoditi, međutim, čim su stigli u Stajićevo, morali su da prođu kroz špalir vojnih policajaca koji su ih pretukli. Vojni policajci su, rekao je, "sprovodili red i nered" u logoru. Dok je bio u Stajićevu, svedok je sve vreme morao da drži pognutu glavu, vojni policajci su zarobljenike tukli pendrecima i ponižavali ih. Svedok kaže da to "nikad ranije nije doživeo" i da "od straha nije jeo 6 dana".Situacija u Stajićevu je, dodao je, bila "kao u filmovima o Aušvicu". Zarobljenike su tukli dok su vršili nuždu, neki su od posledica batinanja "prolupali" a jedan Čulićev komšija je podlegao povredama.

Čulić je ostao u Stajićevu do katoličkog Božića 1991. godine kada je usred noći prebačen u vojni zatvor u Nišu, u Srbiji. Kada su stigli, opisao je, objekat je izgledao kao "iz filma strave i užasa". Na ulazu ih je ponovo dočekao špalir a on je zadobio težak udarac u grudi. Tokom dvomesečnog zatočeništva u Nišu, ponovo je izložen svakodnevnom zlostavljanju, šamaranju i batinama. U više navrata je, tvrdi, bio na ispitivanju od kojih je poslednje trajalo 7 sati. Tukao ga je čovek "sa iskustvom" u prebijanju nastojeći da ga natera da "prizna" krivicu za navodne zločine u Vukovaru. Nakon Niša, svedok je odveden u vojni zatvor u Sremskoj Mitrovici gde su se nastavila njegova stradanja.

Mada ga nije lično video, Čulić je od drugih zatvorenika čuo da je Goran Hadžić posetio zatvor u Sremskoj Mitrovici i da je zatočenicima pretio da će ih vratiti u Vukovar da bi im se tamo sudilo. Nešto slično Hadžić je govorio i na video snimku koji je tužiteljica predočila u sudnici. Budući da Hadžić na snimku kaže da "među zarobljenima ima i poštenog naroda" i da je "bolje da krivac promakne nego da nevin strada", branilac je u unakrsnom ispitivanju nastojao da utvrdi da li je Čulić i to čuo od drugih zarobljenika. Svedok je odgovorio da je čuo samo da je Hadžić dolazio ali ne i da li je bio "dobar ili loš".

Čulić je napustio zatvor u Mitrovici 22. maja 1992. godine. I danas, kaže, oseća posledice zatočeništva koje je značajno uticalo na njegov život i promenilo ga. U zatvoru je, rekao je, izgubio "dane najlepše mladosti" i žao mu je što je "morao da prođe kroz sve to".

Suđenje Goranu Hadžiću nastavlja se sutra iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 576

SAMIT U SUDNICI: Političari svaljuju krivicu na narod
MAPIRANJE GENOCIDA: Postavljanje scene za izvođenje dokaza o Srebrenici
LOGORI U SRBIJI: Otkud ratni zarobljenici u zemlji koja nije u ratu?
PO PRINCIPU "GDJE PADNE": Da li je Sarajevo granatirano selektivno ili nasumično?