HomeSPASONOSNI SKOK IZ KAMIONA ZA GUBILIŠTE
Zaštićeni svedok na suđenju Goranu Hadžiću opisao kako je iskočio iz vojnog kamiona i tako izbegao sudbinu oko 200 ljudi koji su pogubljeni na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. novembra 1991. Svedokov put zatočeništva od Ovčare preko Cerića, Starih Jankovaca, Šida i Sremske Mitrovice do vojno-istražnog zatvora u Beogradu

Alex Demirdjian, tužitelj u TribunaluAlex Demirdjian, tužitelj u Tribunalu

Iskaz svedoka zaštićenog pseudonimom GH 080 juče je prekinut u trenutku kada je rekao da je u večernjim časovima 20. novembra 1991. počelo izvođenje zarobljenika iz hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara. Zarobljenici, među kojima je bio i svedok, su ujutro izvedeni iz vukovarske bolnice i odvedeni najpre u kasarnu bivše JNA a potom na Ovčaru gde su neki pretučeni do smrti.

Odgovarajući na pitanja tužioca Aleksa Demirđijana/Alex Demirđian, svedok je danas opisao kako su zarobljenici izvođeni iz hangara u grupama od po 10 do 20, a on je bio u trećoj ili četvrtoj grupi izvedenih. Po izlasku iz hangaraukrcani su u vojno vozilo pokriveno ciradom. Kamion je onda krenuo u pravcu Grabova, da bi u jednom trenutku skrenuo na levo. Po rečima svedoka, izgledalo je kao da jedan od zatočenika, Mato Perak, pomišlja na skok kroz otvoreni prostor iznad pokretnih stepenica ali ga je drugi zatvorenik Željko Jurela zaustavio rečima "nemoj ništa pokušavati, ubiće nas". Svedok je tad doneo odluku i iskočio "kroz taj mali prostor". Bežeći u pravcu Vukovara, čuo je kratak rafal a potom i nekoliko pojedinačnih hitaca.

Prema optužnici koja Gorana Hadžića, između ostalog, tereti za masakr na poljoprivrednom dobru Ovčara, pripadnici srpskih snaga - vojnici JNA, snage lokalne TO, paravojska i dobrovoljci - su u noći između 20. i 21. novembra 1991. ubili oko 260 ljudi. Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu koja je ekshumirana 1996. godine.

Mada je uspeo da pobegne iz kamiona za gubilište, svedok je iste noći ponovo završio u zarobljeništvu, u rukama rezervista u selu Cerići. Kako je rekao, oni su ga "malo zlostavljali, malo opljačkali" a potom su ga ubacili u vojno vozilo koje je išlo u Stare Jankovce. Tamo je zatvoren u podrum sa još tri zarobljenika. Vojni policajac ga je, tvrdi, ispitivao i tukao dok nije klonuo a onda je lisicama vezan za radijator gde je proveo noć. Narednog dana je odveden u policijsku stanicu u Šidu gde je ispitivan o Ovčari. Nekoliko sati kasnije grupa vojnika je svedoka odvela u zatvor u Sremskoj Mitrovici gde je ostao do početka februara. Svedok je, kaže, bio "slomljen, poplavljen po telu i glavi i razbijen do krajnjih granica, da nije mogao stajati". U Mitrovici je bio do 4. februara 1992. kada je prebačen u vojno-istražni zatvor u Beogradu gde je ostao do 14. avgusta.

Svedok tvrdi da su Hadžić i sudije bivšeg suda u Vukovaru posetili zatvor u Mitrovici u decembru 1991. Hadžić je, kaže, ušao u prostoriju, pogledao zatočenike i izašao a razlog posete je bilo "suđenje u RSK istaknutijim građanima Vukovara".Svedok će sutra odgovarati na pitanja odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 576

SAMIT U SUDNICI: Političari svaljuju krivicu na narod
MAPIRANJE GENOCIDA: Postavljanje scene za izvođenje dokaza o Srebrenici
LOGORI U SRBIJI: Otkud ratni zarobljenici u zemlji koja nije u ratu?
PO PRINCIPU "GDJE PADNE": Da li je Sarajevo granatirano selektivno ili nasumično?