HomeDA LI HADŽIĆ IMA DVOJNIKA
Odbrana osporava da je Hadžić 19. i 20. novembra 1991. godine bio u osnovnoj školi u Borovo selu kao i da je pre sukoba posećivao supruga svedokinje Samire Baranjek u njegovom ateljeu, gde su navodno "gledali slike i čitali poeziju". Branilac sugeriše da je svedokinja pomešala Hadžića sa izvesnim Kovačevićem koji izgledom podseća na optuženog

Samira Baranjek, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Samira Baranjek, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U oštroj razmeni sa svedokinjom Samirom Baranjek, branilac Gorana Hadžića je nastojao da ospori njene tvrdnje da je bivšeg lidera hrvatskih Srba videla i s njim razgovarala u osnovnoj školi u Borovo selu 19. i 20. novembra 1991. godine. Svedokinja je dovedena u školu zajedno sa dvoje dece i suprugom kojeg je poslednji put videla neposredno uoči ispitivanja u jednoj od učinioca. Kasnije je saznala da je njegovo telo zamotano u "krvavo ćebe" i izneseno iz sobe za ispitivanje.

Baranjek je u glavnom ispitivanju tvrdila da se Hadžić tri puta raspitivao za njenog muža kao i da ga je jednom prilikom čula da je u razgovoru sa Beogradom "euforično" vikao "Mlađo, pošalji rezerviste, Vukovar je pao, mogu sutra na Osijek". Po odbrani, "čudno je" da svedokinja može da se seti takvih detalja 21 godinu nakon događaja a da neke od njih nije pomenula u prethodnim izjavama haškim istražiteljima. Baranjek je odgovorila da je "normalno da se seća mnogih detalja pošto joj je bilo bitno da li će ona i deca preživeti". Dodala je da nakon toliko vremena "nema razloga da laže".

Nakon brojnih pokušaja branioca da ospori njen iskaz, svedokinja se u jednom trenutku rasplakala. Rekla je da ne može sve što se dogodilo da stane u "2 pasusa" izjave, dodajući da je niko nikada nije pitao "kako su se ona i njena deca osećali". Baranjek je takođe ukazala da je u školi bilo i drugih ljudi koji su videli i čuli Hadžića. Nakon sugestije da u hrvatskoj javnosti postoje negativna "osećanja i mišljenja" o Hadžiću, svedokinja je odgovorila da "ne gleda televiziju, ne čita novine i ne zanima je da li će Hadžić biti osuđen ili oslobođen". "Meni mog muža nema", zaključila je svedokinja.

Branilac je takođe osporavao tvrdnje svedokinje da je optuženi povremeno dolazio u atelje njenog muža gde su "gledali umetničke slike i čitali poeziju". Baranjek je ranije tvrdila da je Hadžić pisao pesme koje su čitane na vukovarskom radiju. Po odbrani, Hadžić niti je pisao niti objavljivao poeziju, nije bio u pesničkom kružoku i nikada nije razgovarao sa suprugom svedokinje. Svedokinja je, smatra branilac, najverovatnije "pobrkala Hadžića" sa Brankom Kovačevićem koji izgledom donekle podseća na optuženog, radio je sa njenim mužem i zaista je bio pesnik. Baranjek je odbacila tu sugestiju.

U dodatnom ispitivanju, tužiteljica je ukazivala da se, uoči hapšenja, Hadžić u jednom intervjuu hvalio da je pročitao pesmu majci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 573

SVJEDOK VISOKOG RIZIKA: Šta Vitomir Žepinić zamjera Radovanu Karadžiću
ŠARMER I SILEDŽIJA: Pregovaračka strategija Ratka Mladića
(NE)IDENTIFIKOVANI POETA: Da li je Hadžić, ili njegov dvojnik, pisao pjesme
SIGURNA KUĆA: Kako se ljepše kaže: "zatočenički objekat"