HomeHADŽIĆ: "VUKOVAR JE PAO, IDEMO NA OSIJEK"
Svedoci Dragutin Berghofer i Samira Baranjek opisali susrete sa optuženim Goranom Hadžićem u novembru i decembru 1991. godine. Hadžićev "euforični" raport o padu Vukovara i planovima za osvajanje Osijeka

Dragutin Berghofer, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Dragutin Berghofer, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U svom petom i po svemu sudeći poslednjem iskazu pred Tribunalom, Dragutin Berghofer je detaljno opisao šta mu se dogodilo nakon što je 20. novembra 1991. godine oslobođen iz hangara na Ovčari i odveden u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Više od 190 zatočenika dovedenih tog dana iz vukovarske bolnice nisu preživeli zatočeništvo na Ovčari – streljani su na obližnjem Grabovu a njihova tela su zakopana u masovnu grobnicu. Goran Hadžić, bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem se tereti i za taj zločin.

Po dolasku u Sremsku Mitrovicu 22. novembra 1991. godine zatvorenici su, rekao je Berghofer, morali da prođu kroz špalir. Maltretiranje je, kaže, bilo "strašno"- svi su tukli i udarali ali je samo Duško Ostojić "divljao" da mu "ni lav nije bio ravan". Svedok je opisao da je usled prebijanja "bio sav crn, kao na Havajima". Video je Hadžića koji je u decembru 1991. posetio zatvor i čuo je njegov komentar da " "strašno smrdi". Berghofer kaže da je "istina da su jako smrdeli jer se tri meseca nisu tuširali". Hadžić je, potom, "pogledao levo –desno" i pitao "zašto ne pustite te ljude kući". Svedok je proveo više od četiri meseca u zatočeništvu, "otišla su mu kolena, novine ne može da čita, niti da gleda ratne filmove".

Branilac je u unakrsnom ispitivanju nastojao da diskredituje svedoka sugerišući da ga je ministarstvo odbrane u Zagrebu pripremalo za svedočenje "radi zaštite hrvatskih interesa u Hagu" ali je Berghofer to negirao.

Tužilaštvo je potom pozvalo Samiru Baranjek čiji se suprug Ivan vodi među nestalima od novembra 1991. godine. Opisala je da je Hadžić nekoliko puta dolazio u atelje njenog supruga gde su "gledali slike i čitali poeziju". Hadžić je i sam pisao poeziju i nastojao je da, preko supruga svedokinje, objavi pesme na vukovarskom radiju.

Baranjek je supruga poslednji put videla i čula 19. novembra kada su zajedno, sa dve ćerke, odvedeni u osnovnu školu u Borovu selu. Hadžić se, tvrdi, tri puta raspitivao za njenog muža, između ostalog u sportskoj dvorani kada je rekao da će svi biti ispitani i da će nevini moći da idu kući. Sledeći put ga je čula kako "euforično" u telefonskom razgovoru sa Beogradom viče da je "Vukovar pao, sutra mogu na Osijek". Prema poslednjim informacijama kojima svedokinja raspolaže, Ivan Baranjek je bio na ispitivanju u prostoriji iz koje su se čuli "jauci", nakon čega je njegovo telo izneseno u krvavom ćebetu.

Branilac Gorana Hadžića je danas počeo unakrsno ispitivanje koje će se nastaviti sutra.Fotografije
Dragutin Berghofer, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću
Samira Baranjek, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 572

NE, PREDSJEDNIČE: General Krstić otkazao poslušnost predsjedniku Karadžiću
SLIKOM NA SLIKU: Čovjek u bijelom na obe strane linije sukoba
DA, PREDSJEDNIČE: General Milošević na braniku predsjednika Karadžića