HomeTEROR ARKANOVACA U ERDUTU
Svedočeći na suđenju Goranu Hadžiću, bivša kuvarica u Centru za obuku TO u Erdutu opisala dolazak Arkana, premlaćivanja, pljačke, ubistva, zlostavljanja i druge zločine koje su Arkanovci počinili krajem 1991. i početkom 1992.

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Nakon što je juče, na sednici zatvorenoj za javnost, završeno unakrsno ispitivanje svedoka sa pseudonimom GH 016 prekinuto u novembru prošle godine, na suđenju Goranu Hadžiću je počeo iskaz nekadašnje kuvarice u Centru za obuku TO u Erdutu. Svedočeći sa zaštićenim likom i pseudonimom GH 101, opisala je dolazak Arkana i njegove Srpske dobrovoljačke garde (SDG) u Erdut, 26. septembra 1991. godine.

Arkan je, kaže svedokinja, ušao u kuhinju, predstavio se kao komandant SDG i zatražio je od prisutnih da rade po njegovim naređenjima. Arkanovci su, opisala je, izgledali "zastrašujuće", poput "Ramba" i imali su savremeno naoružanje. Broj Arknanovaca u Centru vremenom povećao na oko 200 a arsenal oružja je obogaćen kalašnjikovima, bacačima, tromblonima i bombama. Arkan je, rekla je, sprovodio strog disciplinski režim, nije dozvoljavao konzumiranje alkohola, a dezerterstvo i krađe je surovo kažnjavao. Jedan vojnik koji je bio sklon alkoholu je vezan za drvo a drugi koji je dva puta pokušao da pobegne je ubijen, tvrdi svedokinja.

Na nekoliko video inserata i fotografija koje je pokazala tužiteljica, svedokinja je pored Arkana prepoznala Borislava Pelevića i druge pripadnike SDG, kao i lokalne političare Gorana Hadžića i Milana Milanovića Mrguda i šefa bezbednosti TO Milorada Stričevića,

U iskazu često prekidanom zatvorenim sednicama, svedokinja je opisala kako su je, zajedno sa decom, Arkanovci jednog jutra isterali iz kuće, tražeći njenog muža kojeg su nazvali "ustašom". Njen suprug se, nakon što ga je Stričević pretukao, priključio rezervistima JNA. Opisala je i druge zločine Arkanovaca: hapšenje meštana Erduta kao i zatvaranje, maltretiranje i ubistvo dvadesetak Mađara. U Centru su bili zatočeni i članovi porodica Kalozi i Albert, kao i Ana Terzić, čija se imena navode na popisu žrtava u optužnici.

Svedokinja tvrdi da je Goran Hadžić često boravio u dvorcu u neposrednoj bliziniCentra za obuku. U dvorcu su održavani sastanci kojima su prisustvovali "ljudi iz sastava Vlade" SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Hadžić je predsedavao tom vladom.

Branilac je u unakrsnom ispitivanjupostavio samo nekoliko pitanja koja su se odnosila na prisustvo pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) u Erdutu kao i na Arkanovu disciplinsku politiku. Svedokinja je potvrdila da je uvek kažnjavao Arkanovce zbog pljačke srpske imovine ali da ne zna da li ih je kažnjavao i za otimanje hrvatske imovine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 570

SARAJEVO '92-'95: "Samogranatiranje" i slučajno i namjerno
GENERALSKA NATEZANJA: Smitova upozorenja i Mladićeve pretnje
SREBRENICA '95: Muslimanska organizacija - srpska izvedba
MANJAK KRVI, VIŠAK RANA: Šta je odbrani sumnjivo na slikama sa Markala