HomeTAJNOST PODATAKA O EKSHUMACIJAMA
U kratkom unakrsnom ispitivanju Davora Strinovića, specijaliste sudske medicine iz Zagreba, branilac Gorana Hadžića ukazivao na ograničenost pristupa dokumentaciji o sprovođenju ekshumacija koja se čuva u sedištu Uprave za zatočene i nestale

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Nakon jučerašnjeg izostanka, bivši vođa krajinskih Srba Goran Hadžić danas se vratio u sudnicu na unakrsno ispitivanje Davora Strinovića, specijaliste sudske medicine i člana Komisije vlade Hrvatske za zatočene i nestale. Branilac je ekspertu tužilaštva postavio svega nekoliko pitanja koja se, međutim, nisu direktno odnosila na suštinu Strinovićevog iskaza - ekshumacije, obdukcije i identifikacije žrtava zločina počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1993. godine.

Strinović je učestvovao u obdukcijama i identifikaciji leševa pronađenih u grobnicama na vukovarskoj Ovčari, u Dalju, Erdutu, Lovasu, Grabovcu i drugim lokacijama na kojima su pokopane žrtve zločina za koje se Hadžić tereti.

U unakrsnom ispitivanju, branilac je ukazao da su podaci o ekshumacijama izvršenim pod okriljem hrvatske Komisije za zatočene i nestale donekle obavijeni velom tajnosti. Ta dokumentacija, koju čine zahtev i nalog za ekshumaciju, zapisnik o toku i učesnicima postupka kao i foto i video zapisi, čuvaju se u arhivi Komisije i nisu bili dostupni ni tužilaštvu ni odbrani. Iako je član tog tela, Strinović je rekao da mu nije poznato zašto je pristup dokumentaciji ograničen.

Budući da je u pojedinim zapisnicima sa ekshumacija navedeno da su u njima učestvovali ili eksperti za sudsku medicinu ili patolozi, branilac je tražio od svedoka da objasni razliku između te dve struke. Strinović je ukazao da patologija utvrđuje "bolesna stanja" i bavi se prirodnom smrću dok je sudska medicina okrenuta nasilnim smrtima. Zbog toga su ekshumacijama uglavnom prisustvovali eksperti za sudsku medicinu. Dodao je međutim da su zbog "velikog broja žrtava rata", sudski medicinari ponekad imali previše posla pa su na ekshumacije upućivani patolozi priučeni za "kvalitetno vađenje tela iz zemlje".

Na pitanje branioca zbog čega su se u Tribunalovom timu za ekshumacije, na čelu sa doktorom Klarkom/Clarck, nalazili patolozi a ne eksperti za sudsku medicinu, Strinović je odgovorio da je u pitanju različita terminologija i da su oni svakako bili stručnjaci u oblasti sudske medicine.

Suđenje Goranu Hadžiću nastaviće se u četvrtak, iskazom još jednog eksperta tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 569

(NE)PRISTRASNOST: Da li su "plavi šljemovi" različito tretirali sukobljene strane?
NESHVAĆENI MIROTVORAC: Četiri stranca svedoče u odbranu Karadžića
"BOLNICA ŠVAJCARSKI SIR": Da li je sarajevska bolnica bila na meti ili na liniji vatre?
BRATSKA POMOĆ: Sa istim ciljem i pod istom zastavom