HomeUZROK SMRTI ŽRTAVA IZ ISTOČNE SLAVONIJE
U odsustvu optuženog Gorana Hadžića, hrvatski patolog Davor Strinović svedoči o obdukcijama i identifikaciji žrtava zločina navedenih u optužnici protiv bivšeg lidera krajinskih Srba. U većini slučajeva, kao uzrok smrti se navode prostrelne rane

Davor Strinović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Davor Strinović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Nakon tronedeljne pauze, suđenje bivšem političkom vođi krajinskih Srba Goranu Hadžiću, nastavljeno je svedočenjem Davora Strinovića, specijaliste sudske medicine iz Zagreba. Strinović je kao predstavnik Komisije vlade Hrvatske za zatočene i nestale, učestvovao u obdukcijama i identifikaciji leševa sa vukovarske Ovčare, iz Dalja, Erduta, Lovasa i drugih lokacija gde su pokopane žrtve zločina za koje se Hadžić tereti.

Tužilac je predočio rezultate obdukcija nekolicine od oko stotinu žrtava koje su ubijene hicima iz vatrenog oružja na području Dalja u septembru i oktobru 1991, na minskom polju u Lovasu 18. oktobra iste godine, u Erdutu, 21. februara 1992. i u Grabovcu 4. maja 1992. godine.

Prve obdukcije nekih od pomenutih žrtava obavljene su, rekao je, u Novom Sadu u Srbiji 1991. godine, budući da su leševi civila sa prostrelnim ranama isplivali iz Dunava u blizini tog grada. Sahranjeni su kao NN, odnosno nepoznate osobe na grobljima u Srbiji, a po okončanju sukoba posmrtni ostaci su ekshumirani i prosleđeni u Hrvatsku gde su, uz Strinovićev nadzor, urađene ponovljene obdukcije a potom i identifikacije.

U dokaze je zasebno uveden spisak sa informacijama o žrtvama pogubljenja na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. novembra 1991. godine. Strinović je rekao da je od samog početka bio uključen u proces pronalaska i otkopavanja tela, kao i u kasnije obdukcije i identifikaciju žrtava. Po njegovim rečima, u masovnoj grobnici je pronađeno 200 tela od kojih je poslednja, 192. osoba, identifikovana pre samo dve sedmice.

Strinović je rekao da je američki forenzički antropolog, Klajd Snou/Clyde Snow pronašao masovnu grobnicu 1992. godine, po tragovima čaura i ostacima ljudskih kostiju na površini. Iskopavanja su počela tek 1996. usled opstrukcije od strane lokalnih srpskih vlasti i JNA. Protok vremena je uticao na propadanje tkiva i težu identifikaciju žrtava, rekao je Strinović.

Prema podacima Komisije za zatočene i nestale, u Hrvatskoj se trenutno 968 osoba, uglavnom Hrvata, vode kao nestali iz periodasukoba 1991. i 1992. godine, kao i 743 osobe, većinom srpske nacionalnosti, koje su nestale 1995. godine. Po Strinoviću, do danas je ekshumirano blizu 950 tela žrtava poginulih tokom sukoba u Hrvatskoj, a kaže da je, po procenama njegove komisije, u Domovinskom ratu stradalo više od 11.000 ljudi.

Optuženi danas nije bio u sudnici, a uoči početka Strinovićevog iskaza je samo kratko saopšteno da se odrekao prava da prisustvuje zasedanju, očito zbog obeležavanja pravoslavnog Božića.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 569

(NE)PRISTRASNOST: Da li su "plavi šljemovi" različito tretirali sukobljene strane?
NESHVAĆENI MIROTVORAC: Četiri stranca svedoče u odbranu Karadžića
"BOLNICA ŠVAJCARSKI SIR": Da li je sarajevska bolnica bila na meti ili na liniji vatre?
BRATSKA POMOĆ: Sa istim ciljem i pod istom zastavom