HomeSVEDOK KOJI JE PREŽIVEO OVČARU
Na suđenju Goranu Hadžiću svedoči jedan od preživelih sa Ovčare, koji je 20. novembra 1991. godine iz vukovarske bolnice odveden u kasarnu bivše JNA a potom na poljoprivredno dobro gde je tog dana pogubljeno više od 200 ljudi

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Nakon Džejmsa/James Lubina, bivšeg koordinatora UNPROFOR za civilna pitanja u Istočnoj Slavoniji, tužilaštvo je na suđenju Goranu Hadžiću pozvalo svedoka koji daje iskaz pod pseudonimom GH 080 uz mere zaštite lika i glasa i svedoči o događajima na vukovarskoj Ovčari u novembru 1991. godine.

Svedok je rekao da se u septembru 1991. pridružio odbrani Vukovara, nakon što je počelo "sveopšte" granatiranje grada. Dan nakon pada Vukovara, 19. novembra 1991., svedok je otišao u gradsku bolnicu gde je proveo jednu noć. U jutarnjim časovima su, kaže, pokretni pozvani da izađu iz zgrade i upućeni su u pravcu autobusa koji su čekali u Gundulićevoj ulici. U svakom autobusu je, kaže, bilo oko 50 ljudi, kako civila tako i branitelja Vukovara, a čuvali su ih rezervisti JNA u sivo-maslinastim uniformama. Nakon oko pola sata, autobusi su krenuli ka kasarni JNA gde ih je dočekalo "mnoštvo rezervista i vojske" koji su, tvrdi svedok, zarobljenicima pretili smrću.

Opisujućiatmosferu u kasarni, svedok je rekao da su vojnici koje su tu zatekli podsećali na "razularenu masu", bili su "euforični i emotivno su se praznili". Slično ponašanje zabeleženo je na video snimcima koje je tužilac predočio u sudnici na kojima pripadnici paravojnih formacija ukazuju da će se do "zadnjeg metka" boriti protiv "fašizma i ustaša"koje su, tvrde, trpeli 50 godina.

Autobusi su ostali u kasarni oko "sat do dva" nakon čega su krenuli ka Ovčari. Zatočenicima je naloženo da izađu jedan po jedan, odlože vrednosti i odeću i prođu kroz "gusti špalir" na ulazu u hangar. Rezervisti i pripadnici JNA su ih, opisao je svedok, tukli, nogama, rukama, raznim predmetima, puškama, bejzbol palicama i štakama a prebijanje se nastavilo i u hangaru. Od 300 ljudi koji su, po svedoku, dovedeni na Ovčaru, oko 10 odsto je teško stradalo od batina u hangaru, a neki su i podlegli povredama. Svedok tvrdi da je hangarom rukovodio čovek sa "brkovima odeven u vetrovku bivše JNA" koji je koristio "zviždaljku da umanji nasilje". Na zvuk zvižduka rezervisti su izlazili iz hangara ali su se ubrzo vraćali novi, rekao je svedok.

Nakon "sat, dva, tri" je pao mrak i zarobljenici su izvedeni iz hangara. Šta se dalje dogodilo, svedok će opisati u sutrašnjem nastavku iskaza. Prema optužnici protiv Gorana Hadžića, zarobljenici su odeveni na stratište Grabovo gde su pogubljeni a njihova tela su zakopana u masovnu grobnicu.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 576

SAMIT U SUDNICI: Političari svaljuju krivicu na narod
MAPIRANJE GENOCIDA: Postavljanje scene za izvođenje dokaza o Srebrenici
LOGORI U SRBIJI: Otkud ratni zarobljenici u zemlji koja nije u ratu?
PO PRINCIPU "GDJE PADNE": Da li je Sarajevo granatirano selektivno ili nasumično?