HomeDA LI JE HADŽIĆ DOBIO KLJUČEVE VUKOVARA?
Doktorka Vesna Bosanac šesti put svedoči o događajima koji su prethodili padu Vukovara i prvom masovnom pogubljenju u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Da li je poverenik hrvatske Vlade za Vukovar uspeo da stupi u kontakt sa Goranom Hadžićem i "preda mu ključeve grada" u novembru 1991. godine?

Vesna Bosanac, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Vesna Bosanac, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Nakon jednomesečne pauze, suđenje bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija Goranu Hadžiću nastavljeno je iskazom Vesne Bosanac, bivše i sadašnje direktorke vukovarske bolnice. Doktorka Bosanac je do sada šest puta svedočila o događajima koji su prethodili padu Vukovara i ubistvu oko 200 ljudi na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. novembra 1991. godine. Hadžić se tereti za taj i druge zločine počinjene na području Istočne Slavonije.

Mada je bila jasno označena crvenim krstom, bolnica je, po rečima doktorke Bosanac, do pada grada 18. novembra 1991. godine, bila na stalnoj meti projektila JNA a nebo nad gradom je, usled dejstva artiljerije, "svetlelo kao vatromet". "To je bio rat u kojem nisu vladala nikakva pravila", rekla je doktorka Bosanac. Tužilac je u sudnici prikazao niz video snimaka na kojima su zabeležena direktna oštećenja na bolničkoj zgradi i crveni krst na belom platnu kojim je označena bolnica.

Tokom oktobra i u novembru 1991. godine, doktorka Bosanac je svakodnevno upućivala pozive za pomoć Evropskoj misiji u Zagrebu, zapovedništvu JNA i Glavnom stožeru hrvatske vojske. Mada je tražila pomoć "sa svih strana", odazvali su se samo Lekari bez granica a njene poruke su poslužile za "rekonstrukciju događaja" niz godina kasnije.

Doktorka Bosanac je rekla da se polovinom novembra u bolnici nalazilo oko "tri tisuće ljudi", uglavnom civila. Bolnicu su osiguravali "gardisti" koji su bili naoružani ali nisu mogli da zaštite objekat od bombi. U objektu su se nalazila i dva policajca koji su radili popise poginulih i umrlih i bili su zaduženi za prikupljanje oružja ranjenih pripadnika hrvatske vojske.

Ime optuženog je spomenuto samo jednom, u vezi sa pregovorima o evakuaciji civilnog stanovništva koje je Marin Vidić, poverenik Hrvatske vlade za Vukovar, navodno trebalo da vodi sa Hadžićem, tadašnjim predsednikom vlade SAO Slavonija Baranja i Zapadni Srem. Doktorka Bosanac tvrdi da se "iznenadila" kada joj je Vidić rekao da Hadžiću treba da "preda ključeve grada". Svedokinja, međutim, ne zna da li je Marin Vidić stupio u kontakt sa Hadžićem pošto je, rekla je, završio sa njom u zarobljeništvu - najpre u kasarni JNA u Vukovaru a potom u vojnom zatvoru u Sremskoj Mitrovici u Srbiji.

Svedočenje Vesne Bosanac nastavlja se sutra ujutro.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 581

NAKNADNA PAMET: Kako je Dodik promenio mišljenje o Karadžiću
NAJVEĆA ISTRAGA XX VIJEKA: Počela "srebrenička faza" suđenja Ratku Mladiću
FRIZIRANJE ISTINE: Sabrana djela bez Karadžićevih "najvećih sramota"