HomeKOMANDANT I DŽENTLMEN
Gorana Rakić, knjigovođa u štabu srpske Teritorijalne odbrane u Erdutu, svedoči o dolasku pripadnika Srpske dobrovoljačke garde i Željka Ražnatovića Arkana koji, ocenila je, nije imao očekivani "vojnički stav" već se "ponašao kao džentlmen"

Gorana Rakić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Gorana Rakić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Suđenje Goranu Hadžiću, bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, nastavljeno je svedočenjem Gorane Rakić, koja je u jesen 1991. godine radila kao knjigovođa u štabu srpske Teritorijalne odbrane u Erdutu. U dokaze je uvedena izjava koju je dala istražiteljima tužilaštva 1999. godine čija sadržina, na žalost, nije dostupna javnosti.

Tužilac nije pročitao sažetak njene izjave ali se iz kratkog glavnog ispitivanja moglo saznati da se svedokinja u septembru 1991. godine neočekivano susrela sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Kako je opisala, Arkan je ušao u prostoriju u kojoj je radila i predstavio se kao vođa Srpske dobrovoljačke garde. U Erdut je, kaže svedokinja, došao sa tridesetak ljudi, koji susmešteni u lokalni Centar za obuku. Svedokinja je, pored Arkana, u Erdutu viđala i Radovana Stojičića Badžu, kojeg tužilaštvo zajedno sa Hadžićem navodi kao učesnika udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem proterivanja hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa velikog dela teritorije Hrvatske.

Gorana Rakić je rekla da je po Erdutu viđala pripadnike SDG koji su se "šetali sa oružjem po ulici i sa fantomkama na glavi". Njihov boravak je, rekla je, "izazivao nezadovoljstvo meštana". "Kad vidite ljude se oružjem, sklanjate se od njih", rekla je svedokinja.

U delu iskaza, svedokinja je govorila i o četvoročlanoj porodici Albert, čija se imena navode u dodatku optužnice, na spisku žrtava iz februara 1992. godine. Članovi porodice Albert su, po rečima svedokinje, napustili Erdut sa idejom da odu u Srbiju a potom u Mađarsku, ali im se nakon toga gubi svaki trag. Prema predraspravnom podnesku tužilaštva, pripadnici SDG i TO su 21. februara uhapsili članove porodice Albert, prvo su ih ispitivali u Arkanovom centru za obuku a potom ih ubili. U unakrsnom ispitivanju, svedokinja je objasnila da su njihova tela pronađena u jednom bunaru. Sahranjeni su u masovnoj grobnici u Daljskom Ataru.

Na početku unakrsnog ispitivanja, branilac je sugerisao da su Erdut napuštali i Srbi i Hrvati. Svedokinja je to potvrdila ukazujući da se tokom noći čula razmena vatre s druge strane bogojevskog mosta. Ljudi su se plašili za decu pa su odlučili da odu, rekla je svedokinja. Takođe je potvrdila da je radna obaveza uvedena za sve koji su ostali u Erdutu i koji su imali "volju i zadatak" da obavljaju potrebne poslove.

Govoreći o susretu sa komandantom Srpske dobrovoljačke garde, svedokinja je rekla da Arkan nije imao "vojnički stav" koji je očekivala, već ju se iznenadio jer se "ponašao kao džentlmen".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 565

SARAJEVO KAO KNIN: Mladić se brani Gotovininom presudom
DVOGOVOR: Karadžićev svedok zastupa teze koje se međusobno isključuju
"SVJEDOK LUDILA": Bosanska istraga danske ministarke