HomeARKANOVA "USPUTNA UBISTVA"
Milan Miladinović, svedok tužilaštva na suđenju Goranu Hadžiću, govori o događajima u Dalju u jesen 1991. godine: zatočavanju, premlaćivanjima i ubistvima nesrpskog stanovništva nakon što su srpske snage preuzele vlast u selu. Svedoku naloženo da pokopa tela pet Hrvata koje je na putu za Vukovar ubio Željko Ražnatović Arkan

Milan Miladinović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Milan Miladinović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Nakon što je svedok sa pseudonimom GH 021 dao iskaz na sednici u potpunosti zatvorenoj za javnost, suđenje Goranu Hadžiću, bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, nastavljeno je svedočenjem Milana Miladinovića koji je 1991. godine radio u poljoprivrednom kombinatu u Dalju.

Današnji iskaz je bilo teško pratiti budući da tužilac i branilac imaju pred sobom izjavu svedoka na osnovu koje ga ispituju, citirajući delove iz kojih oni koji prate suđenje ne mogu zaključiti o čemu se, tačno, radi. Prema dokumentu kojim je tužilaštvo tražilo usvajanje njegove izjave, Miladinovićev iskaz se odnosi na preuzimanje Dalja 1. avgusta 1991., formiranje srpske Teritorijalne odbrane (TO), ograničenja kretanja nametnuta nesrpskom stanovništvu i odvođenje civila iz Vukovara u zatočeničke objekte u Srbiji. Po tom dokumentu, Miladinović je takođe svedočio da je Miodrag Stričević, šef bezbednosti lokalne TO u Dalju, bio zadužen za ispitivanje uhapšenih seljana u improvizovanom zatvoru u Domu kulture. Saslušanje je, opisao je danas svedok, bilo "isto kao i rat Srba i Hrvata", praćeno premlaćivanjem. Prema predraspravnom podnesku tužilaštva, Miladinović je takođe tvrdio da su u avgustu 1991. godine u Dalju i Erdutu formirane lokalne policijske jedinice, uz Hadžićev blagoslov.

Miladinović je u izjavi tužilaštvu tvrdio da je od komandanta TO u Dalju dobio nalog da pokopa tela Hrvata ubijenih u septembru ili oktobru 1991. godine na Turpinjskoj cesti. Te ljude je, rekao je, ubio Željko Ražnatović Arkan, na putu za Vukovar. Svedok je, takođe, bio zadužen za pokopavanje Hrvata iz Vukovara čija su mrtva tela bila "razbacana" po farmi u Lovasu. Ti ljudi su, rekao je, bili deo grupe koja je dovezena u Dalj u "desetak autobusa"; muškarci i žene su razdvojeni i smešteni su u 4 hangara poljoprivrednog kombinata u Dalju. Nakon što su proveli noć u hangarima, većina zarobljenika su odvedeni u Novi Sad, u Srbiji.

Iz predraspravnog podneska tužilaštva, može se zaključiti da se deo svedokovog iskaza odnosi na ubistvo 35 osoba nesrpske nacionalnosti iz Dalja, 20. novembra 1991. godine. Oni su, navodi se, uhapšeni po Hadžićevom nalogu, pod optužbama da su učestvovali u vojnim operacijama u Vukovaru, mnogi su tokom ispitivanja premlaćeni a 35 osoba je ubijeno.

U unakrsnom ispitivanju, odbrana je sugerisala da su Zbor narodne garde (ZNG) i hrvatska policija učestvovali u prebacivanju stanovništva iz Dalja za Osijek ali svedok nije imao saznanja o tome. Miladinović je takođe tvrdio da je srpska Teritorijalna odbrana (TO) u celosti kontrolisala život u selu, bili su "vlast i glavni za sve", uključujući policiju i seljane. Kontrolu područja je kasnije preuzela JNA, ali je "glavna vlast" i dalje bila u rukama TO - rekao je svedok u odgovoru na pitanje branioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 565

SARAJEVO KAO KNIN: Mladić se brani Gotovininom presudom
DVOGOVOR: Karadžićev svedok zastupa teze koje se međusobno isključuju
"SVJEDOK LUDILA": Bosanska istraga danske ministarke