HomeODLOŽENO SUĐENJE HADŽIĆU
Zbog zdravstvenih problema branioca Zorana Živanovića, unakrsno ispitivanje zaštićenog svedoka optužbe na suđenju bivšem predsedniku krajinskih Srba Goranu Hadžiću odloženo za sledeću sedmicu, a početak iskaza narednog svedoka očekuje se u sredu

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Suđenje Goranu Hadžiću je po rasporedu trebalo da bude nastavljeno danas unakrsnim ispitivanjem zaštićenog svedoka optužbe, čiji je iskaz u celosti zatvoren za javnost. Umesto toga, jutros je na otvorenoj sednici saopšteno da se suđenje Goranu Hadžiću odlaže do srede.

Predsedavajući sudija Delvoa/Delvoie je saopštio da je šef tima Hadžićeve odbrane Zoran Živanović u bolnici i da zbog toga neće biti nastavljeno unakrsno ispitivanje svedoka sa pseudonimom GH-016. Njegovo svedočenje bi, po novom rasporedu, trebalo da se nastavi iduće sedmice, a suđenje bivšem predsedniku Republike Srpska Krajina (RSK) će se nastaviti u sredu iskazom narednog svedoka optužbe.

Radi se o još jednom zaštićenom svedoku koji se vodi se pod pseudonimom GH-015 i pitanje je da li će makar delovi njegovog iskaza biti javni. Zna se jedino da će ga u četvrtak unakrsno ispitivati drugi Hadžićev branilac – Kristofer Gosnel/Christopher Gosnell.

Goran Hadžić se tereti da je od 1991. do 1993. godine, dok je bio premijer SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, potom i predsednik RSK, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čija je svrha bila da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskogstanovništva iz delova Hrvatske i ta teritorija pripoji novoj državi pod srpskom dominacijom. Hadžić je, po optužnici, tom poduhvatu "doprineo" zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, deportacijama, prisilnim premeštanjem i drugim zločinima protiv nesrpskih civila i ratnih zarobljenika na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Goran Hadžić je, kao poslednji begunac, uhapšen 20. jula prošle godine, suđenje mu je počelo 16. oktobra i optužba je do sada izvela šest svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 564

OLUJA NAD HAGOM: Sudije podeljene – generali oslobođeni
ODMAZDA: Kažnjavanje Sarajeva "gvozdenim krstom"
OBEZBEĐENJE: Šta je vojska radila u prijedorskim logorima
SAMOPOVREĐIVANJE: Novozelandski pukovnik između čekića i nakovnja