HomeO HADŽIĆEVOM "ŠUROVANJU" SA SLOBODANOM MILOŠEVIĆEM
Goran Hadžić je, tvrdi njegov bivši prijatelj i stranački kolega Borivoje Savić, u proleće 1991. godine "potpao pod uticaj Slobodana Miloševića", a na primedbe da mu to "šurovanje" nije potrebno, odgovarao je da je Milošević "dobar čovek i veliki Srbin". Svedok kaže da je usledio rat u Hrvatskoj uz aktivno učešće Beograda i dobrovoljaca iz Srbije

Borivoje Savić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Borivoje Savić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Suđenje bivšem predsedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću nastavljeno je danas iskazom njegovog školskog prijatelja i kolege iz Srpske demokratske stranke Borivoja Savića. Obojica su bili među osnivačima odbora SDS u Vukovaru, a potom su zajedno uhapšeni i pretučeni od strane hrvatske policije 31. marta 1991. godine na Plitvicama po povratku sa sednice glavnog odbora u Obrovcu. Nakon oporavka u zatvorskoj bolnici, po odluci vrha hrvatskog MUP pušteni su na slobodu.

Prethodni svedok optužbe – predstavnik Srba iz Zapadne Slavonije Veljko Džakula – tvrdio je da je Hadžić do pomenutog hapšenja bio "tolerantan i demokratičan", spreman na pregovore sa hrvatskim vlastima, a da se nakon toga radikalizovao i odlučio da ide "u rat sa Hrvatima".Nešto slično izjavio je i Borivoje Savić u svojoj izjavi tužiocima, navodeći da je posle hapšenja"prekinuo sve veze sa Hadžićem" jer je ovaj "potpao pod uticaj Slobodana Miloševića".

Ukazujući da je Hadžić i pre hapšenja zastupao radikalne stavove, tužilac je predočio video zapis zasedanja vukovarskog odbora SDS iz januara 1991. godine u kojem preti da će "prekinuti sve odnose Srba i Hrvata ako se Hrvati ne odreknu ustaša" i protivi se dijalogu sa Zagrebom navodeći "da je dijalog za ljude a da sa neljudima nema razgovora". Ocenjujući tadašnji nastup optuženog, svedok je rekao da se radilo o "uobičajenoj retorici za dobijanje aplauza" i da je on bio protiv takvih "nepotrebnih egzibicija" Hadžića.

Savić kaže da je nakon dolaska na vlast Hrvatske demokratske zajednice, srpski narod bio u strahu od ponavljanja zločina iz Drugog svetskog rata i da je poseban razlog za zabrinutost predstavljala promena ustava u kojem Srbi više nisu bili konstitutivni narod, već nacionalna manjina. Ipak, on je, kaže, bio za dijalog sa vlastima u Zagrebu, a ne za politiku Hadžićevog okretanja Beogradu. Kaže da ga je jednom prilikom pitao "šta mu znači to šurovanje saMiloševićem", na šta je dobio odgovor da je Milošević "dobar čovek i veliki Srbin koji ništa ne radi iz političkih interesa".

U sudnici je pušten još jedan video snimak s početka novembra 1991. godine u kojem Goran Hadžić u razgovoru sa novinarom TV Beograd opisuje vojnu situaciju u Istočnoj Slavoniji i navodi da očekuje "skoro oslobađanje Vukovara". Tada je naveo i da je u to područje na poziv lokalnih vlasti došlo mnogo dobrovoljaca iz Slavonije, ali i iz Srbije, od kojih se "posebno ističe beogradska grupa". Svedok je rekao da je u štabu Teritorijalne odbrane u Šidu, smeštenom u prostorijama Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, uz povremeno prisustvo pomoćnika ministra savezne policije Mihalja Kertesa vršen prijem, naoružavanje i slanje na front dobrovoljaca, među kojima su prednjačili ljudi poreklom iz Istočne Slavonije.

U drugom delu zasedanja počelo je unakrsno ispitivanje svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 562

"REČE MI JEDAN RUS…": Karadžićeve alternativne teorije masakra na Markalama
VARLJIVO ZATIŠJE: Kobno sankanje na Alipašinom Polju
ŽALBA: Momčilo Perišić traži oslobađanje ili blažu kaznu
ŠEŠELJEVA ILI MLADIĆEVA: Čija je vojska streljala Hrvate kraj Sanskog Mosta