HomeKUHINJA SA POGLEDOM NA "TIGROVE"
Bivša kuvarica u centru Teritorijalne odbrane u Erdutu gde su obučavani pripadnici Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana svedoči sa zaštićenim likom, izmenjenim glasom i pseudonimom na suđenju Goranu Hadžiću

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Na suđenju Goranu Hadžiću, bivšem političkom vođi Srba u Hrvatskoj, optuženom za zločine u Istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine, jutros je na zasedanju zatvorenom za javnost okončan prošle sedmice započeti iskaz zaštićenog svedoka optužbe. Nakon njega, u sudnici se pojavila zaštićena svedokinja, čiji iskaz je makar delimično bio otvoren za javnost, s tim da su joj dodeljene mere zaštite lika, izmene glasa i pseudonim "099". U dokaze je uvedena njena izjava haškim istražiteljima iz 2005. godine, ali tužiteljica Fridman/Friedman nije za javnost pročitala sažetak tog dokumenta, kako je inače red i običaj na drugim suđenjima.

Svedokinja je u jesen 1991. godine, kada je po optužbi počelo nasilje nad Hrvatima u tom području, bila zaposlena u kuhinji centra Teritorijalne odbrane u Erdutu gde su obučavani pripadnici Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. Ona je rekla da se radilo o vojsci "gvozdene discipline" čiji su pripadnici, kako je opisala u izjavi, "većinom bili kriminalci", ali su se prema ženama zaposlenim u centru ponašali pristojno. Dok su meštani Erduta živeli u siromaštvu, u Arkanovom centru je hrane, kaže, bilo "u izobilju".

Na video snimku koji je tužiteljica danas prezentovala, svedokinja je prepoznala prizor koji je nekada svako jutro gledala kroz prozor kuhinje – postrojavanje "arkanovaca", podizanje crkvene srpske zastave i intoniranje himne "Bože pravde". U nastavku snimka vidi se i Ražnatovićev motivacioni govor u kojem kaže da je došlo "vreme inkvizicije 21. veka u kojoj žele da nas pobiju i pokrste" i poručuje dobrovoljcima da je na njima "čast odbrane srpskog naroda". U toj "odbrani" oni su, po optužnici, pod patronatom Gorana Hadžića i njegove vlade počinili brojne zločine u tom području.

Svedokinja je u jednom trenutku premeštena na posao u objektu "Dvorac" koji se nalazio u neposrednoj blizini Arkanovog centra za obuku. Kaže da su tu bili smešteni Goran Hadžić i njegovi ljudi, odnosno tadašnji premijer i vlada srpske oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Nakon pada Vukovara u novembru 1991. godine "Dvorac" je posetio gradonačelnik Beograda Slobodan Unković i to je poslednji veći događaj kojeg se svedokinja seća, budući da je ubrzo nakon toga dala otkaz.

Svedokinja je Srpkinja udata za jednog od retkih Hrvata koji su ostali u Erdutu. Njegovi sunarodnici su, opisala je, nakon različitih pritisaka većinom napustili to selo, tako da je do leta 1992. godine demografska slika u potpunosti izmenjena – od nekada nacionalno mešovitog mesta, Erdut je postao skoro isključivo srpski, budući da su se u kuće izbeglih Hrvata naselili Srbi iz Zapadne Slavonije.

Svedokinja je u izjavi tužilaštvu opisala tri susreta koja je tokom rata imala sa Goranom Hadžićem, ali se o tome razgovaralo na zasedanju zatvorenom za javnost. Nju će sutra unakrsno ispitivati odbrana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 563

ISPUNJENA ŽELJA: Ismet Svraka drugi put pred Tribunalom
"PAPIRNO SUĐENJE": Prednosti i rizici svjedočenja pisanim izjavama
LANAC KOMANDOVANJA: Da li je Mladić imao efektivnu kontrolu nad vojskom