HomeHADŽIĆ U ARKANOVOM DRUŠTVU UOČI LIKVIDACIJA U DALJU
Tokom iskaza zaštićenog svedoka na suđenju Goranu Hadžiću, u dokaze uveden zapisnik njegovog svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću u kojem je rekao da je Hadžić zajedno sa Željkom Ražnatovićem u jesen 1991. godine u dva navrata došao u policijsku stanicu u Dalju, nakon čega je odatle odvedeno i ubijeno nekoliko desetina civila

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Nakon dvodnevnog odlaganja zbog zdravstvenih problema branioca Zorana Živanovića, suđenje Goranu Hadžiću nastavljeno je danas iskazom zaštićenog svedoka optužbe sa pseudonimom GH-015. Pored pseudonima, dodeljene su mu mere zaštite glasa i izmene lika, a iskaz se odvijao uglavnom na zatvorenim sednicama.

Svedok je krajem januara 2003. godine dao iskaz u predmetu Slobodanu Miloševiću, a transkript tog svedočenja danas je uveden u spise Hadžićevog predmeta. Na suđenju Miloševiću svedok jerekao da je u proleće 1991. godine u područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema (SBZS) čamcima preko Dunava stizalo oružje iz Srbije preko izvesnog Šarca iz srpske Državne bezbednosti (DB). U leto iste godine osvojeni su Erdut i Dalj, a svedok je na suđenju Miloševiću rekao da je potom većina Hrvata napustila to područje. Danas je dodao da je usledilo "masovno pljačkanje" hrvatskih kuća.

Na prethodnom suđenju je još rekao i da su preostali Hrvati bili zatočeni u stanici milicije u Dalju i da je odatle u septembru 1991. godine Željko Ražnatović Arkan sa svojim ljudima izveo 11 zatvorenika. Svedok je tvrdio da je njih devetoro ubijeno, a u optužnici protiv Hadžića se navodi da je likvidirano svih 11 i da su njihova tela zakopana u masovnu grobnicu u selu Ćelije. Nešto kasnije, 4. i 5. oktobra iste godine, Arkan je ponovo došao u policijsku stanicu, a u optužnici se navodi da je tom prilikom ubijeno 28 nesrpskih zatočenika. U iskazu na suđenju Miloševiću, svedok je rekao da je prilikom oba Arkanova dolaska u stanicu policije u njegovom društvu bio Goran Hadžić.

U današnjem iskazu, naveo je i da je u jesen 1991. godine tadašnji šef DB Srbije Jovica Stanišić došao u Istočnu Slavoniju, tražio "da mu nađu Gorana Hadžića" i prisutne vičući pitao: "Zašto Vukovar još nije pao?". Potom je na Stanišićev zahtev u zgradi Teritorijalne odbrane Dalja održan sastanak sa lokalnim rukovodstvom, a svedok je, kaže, tom prilikom obezbeđivao zgradu. Nešto ranije, u junu 1991. godine, bio je i u pratnji Milana Martića tokom posete području SBZS, gde je došao nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu.

Svedoku je danas predočeno i nekoliko video snimaka iz 1991. godine na kojima je prepoznao Gorana Hadžića, zatim bivšeg potpredsednika predsedništva SFRJ Branka Kostića, kao i opozicionara iz Srbije Milana Paroškog. Ovaj poslednji na snimku mitinga održanog u Istočnoj Slavoniji poručuje da su lokalni Hrvati i Mađari "dođoši koji će morati da kupe kofere" i da svakog od tih "uzurpatora" Srbi mogu "da ubiju kao kera pored tarabe".

Iskaz zaštićenog svedoka optužbe će sutra biti nastavljen unakrsnim ispitivanjem od strane branioca Gosnela/Gosnell. Goran Hažić se tereti za zločine nad nesrbima od 1991. do 1993. godine, kada je bio premijer SAO SBZS.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 564

OLUJA NAD HAGOM: Sudije podeljene – generali oslobođeni
ODMAZDA: Kažnjavanje Sarajeva "gvozdenim krstom"
OBEZBEĐENJE: Šta je vojska radila u prijedorskim logorima
SAMOPOVREĐIVANJE: Novozelandski pukovnik između čekića i nakovnja