HomePRESUDA HARADINAJU, BALAJU I BRAHIMAJU 29. NOVEMBRA
Druga prvostepena presuda bivšim komandantima OVK za zločine nad Albancima, Srbima i Romima logoru Jablanica 1998. godine biće izrečena u četvrtak 29. novembra pred Pretresnim većem sudije Molotoa

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj će se u četvrtak 29. novembra pojaviti pred Pretresnim većem sudije Molotoa koje će im izreći novu prvostepenu presudu po optužnici za zločine u logoruOVK u Jablanici. Oni se terete da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja kosovskih Albanaca, Srba i Roma, što je ostvarivano ubistvima i mučenjima u jablaničkom logoru.

Njih trojica su pred tribunalom prvobitno bili optuženi za zločine na širem području zapadnog Kosova, poznatog kao Dukađin, ali su u aprilu 2008. godine Haradinaj i Balaj oslobođeni krivice, dok je Brahimaj osuđen na šest godina zatvora, upravo zbog zločina u Jablanici. Žalbeno veće je, međutim, u julu 2010. godine delimično poništilo tu presudu i naložilo ponavljanje procesa po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru Jablanica. Žalbena presuda se temelji na zaključku da je dokazni postupak optužbe završen pre vremena, odnosno pre nego što su saslušana dva nevoljna svedoka.

Jedan od njih je bivši vojnik OVK Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi, koji je i u ponovljenom procesu, otvorenom 18. avgusta prošle godine, iznova odbijao da odgovara na pitanja tužioca uz objašnjenje da se plaši za svoju bezbednost, jer su ostali svedoci zločina u Jablanici "ubijeni ili su nestali". Tužilac je jedino uspeo da se izbori da njegov raniji iskaz iz predmeta "Limaj i drugi", gde je delimično govorio i o jablaničkim zločinima, bude uvršten u dokaze u procesu protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja.

Identitet drugog svedoka optužbe je zaštićen, a pored njih, tužilac je izveo nekoliko svedoka koji su već dali iskaze u prvobitnom procesu, ali i nekoliko novih koji su govorili o učešću optuženih u ubistvima i teškim premlaćivanjima zatočenika. Branioci su te svedoke nastojali da diskvalifikuju, nazivajući ih "lažovima i prevarantima". Problemi sa svedocima su, inače, pratili i prvobitni proces bivšim komandantima OVK, pa je Pretresno veće u presudi iz 2008. godine navelo da se suđenje odvijalo "u atmosferi straha za svedoke".

Pretresno veće južnoafričkog sudije Molotoa će proceniti kvalitet novih dokaza i odlučiti da li su oni ovoga puta dovoljni za osuđujuću presudu Haradinaju i Balaju i eventualno povećanje kazne Brahimaju. Tužilac je u svojim završnim rečima tražio kaznu od "najmanje 20" godina zatvora za svakog od optuženih, a odbrane su zahtevale oslobađajuće presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 564

OLUJA NAD HAGOM: Sudije podeljene – generali oslobođeni
ODMAZDA: Kažnjavanje Sarajeva "gvozdenim krstom"
OBEZBEĐENJE: Šta je vojska radila u prijedorskim logorima
SAMOPOVREĐIVANJE: Novozelandski pukovnik između čekića i nakovnja