HomeODBRANA: "HARADINAJ NIJE BIO PRAVI KOMANDANT"
Ukazujući na nevinost Ramuša Haradinaja, njegov branilac se pozivao na iskaze svedoka koji negiraju njegovu komandnu ulogu i odgovornost za zločine, ali i na reči bivših predstavnika međunarodne administracije na Kosovu koji o njemu govore kao o "prijatelju", "čoveku sa vizijom" i "istinskom borcu za ljudska prava"

Ben Emmerson, branilac Ramuša HaradinajaBen Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja

Suprotno tvrdnjama optužbe da je Ramuš/Ramush Haradinaj "ohrabrivao i podržavao" zločine nad zatočenicima u logoru OVK u Jablanici, branilac Emerson/Emmerson je u nastavku završne reči ukazivao na dokaze koji, po njemu, pokazuju da optuženi nije imao komandna ovlašćenja nad jablaničkim zatvorom niti je tamo ikada bio. On smatra da optužba ne raspolaže valjanim dokazima protiv Haradinaja i naglašava da "čovek mora da se divi domišljatosti tužioca" koji je iskonstruisao teoriju čiji temelj "počiva na pesku".

Branilac tvrdi da nema dokaza da je Haradinaj bio komandant operativne zone Dukađin u pravom smislu te reči, jer 1998. godine još uvek nije postojala vertikalna, već samo horizontalna vojna struktura unutar OVK. Drugim rečima, u oblasti Dukađin je postojalo više štabova, među kojima Haradinajev u Glođanu, Lahija Brahimaja u Jablanici i Tahira Zemaja u Papraćanima, ali oni su funkcionisali na principu saradnje a ne potčinjenosti jednih drugima. Odbrana ne poriče da je 23. juna 1998. godine Haradinaj izabran za komandanta cele operativne zone, ali tvrdi da se u načinu funkcionisanja OVK u tom području nije ništa promenilo. Mada je nakon imenovanja Jablanica na papiru bila u njegovoj nadležnosti, odbrana tvrdi da on nije imao de facto ovlašćenja nad štabom koji je vodio Lahi Brahimaj. Branioci smatraju da je tužilac "aljkavo sročio" teoriju o krivici samo na osnovu činjenice da je Haradinaj zbog vojnih podviga uživao poverenje unutar OVK.

Pored toga, Emerson smatra da ne postoji nijedan dokaz, niti iskaz svedoka u kojem se pominje da je Ramuš Haradinaj 1998. godine posetio zatvor u Jablanici. Postoje dokazi da je bio obavešten da je u logoru zatočen i mučen kosovski Albanac Skender Kući/Kuqi za koga se sumnjalo da je saradnik srpskih snaga, kao i da je zaštićeni svedok sa pseudonimom "3" nakon prebijanja u Jablanici doveden u Haradinajev štab u Glođanu. Odbrana se poziva na iskaze po kojima je Haradinaj zahtevao puštanje Kućija na slobodu, kao i da je svedoku "3" garantovao bezbednost i ponudio mu prenoćište i pratnju do kuće. "Čim bi Haradinaj stupio na scenu, postupanje prema zarobljenicima bi se popravilo", zaključuje Emerson i tvrdi da je to u suprotnosti sa tezom da je njegov klijent odgovoran za zločine.

Pri kraju završne reči, branilac Emerson je rekao da je Haradinajevo hapšenje i sedmogodišnje odsustvo iz politike "tragedija za Kosovo" jer je on kao premijer "štitio sve nacionalne manjine" i mogao je iskoreniti korupciju i učiniti da Kosovo postane "punopravni član međunarodne zajednice". Pozvao se i na reči nekadašnjeg šefa UN administracije na Kosovu Sorena Jesena/Jessen Petersena koji Haradinaja naziva "prijateljem kojem se može verovati", kao i bivšeg šefa KFOR Klausa Rajnharta/Reinhardt koji ga je opisao kao "pouzdanog i duhovitog političara, rođenog vođu i čoveka sa vizijom".

Planirano je da završne reči strana danas budu okončane, ali branilac Emerson nije ostavo dovoljno vremena odbranama Haradinajevih kolega sa optuženičke klupe. Branilac drugooptuženog Idriza Balaja, nekadašnjeg komandanta specijalaca OVK, počeo je izlaganje pred kraj današnjeg zasedanja i završiće sutra, a nakon njega veću će se obratiti i odbrana bivšeg komandanta logora Jablanica Lahija Brahimaja.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 548

10:1 ZA TUŽIOCA: Karadžić olakšan za jedan ali mu ostaje drugi genocid
15 + 18 + 24: Šešelj do sada zaradio četiri godine i devet meseci zatvora
20 GODINA ILI SLOBODA: Završeno ponovljeno suđenje bivšim komandantima OVK