HomeTUŽILAC TRAŽI 20 GODINA ZATVORA A ODBRANA SLOBODU ZA HARADINAJA
Optužba smatra da je izvan razumne sumnje dokazana krivica trojice bivših pripadnika OVK za zločine nad zatočenicima logora OVK u Jablanici i zahteva da se svakom izrekne kazna od "najmanje 20 godina zatvora". Branilac Ramuša Haradinaja to odbacuje i tvrdi da je tužilac "traljavo obavio svoj posao" uz pomoć "ljigavih svedoka" koje mu je podmetnula Državna bezbednost Srbije

Paul Rogers, tužilac na suđenju Haradinaju, Balaju i BrahimajuPaul Rogers, tužilac na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Tužilac Pol Rodžers/Paul Rogers smatra da mu je na ponovljenom suđenju trojici bivših komandanata OVK pošlo za rukom ono što tim optužbe nije uspeo u prvom pokušaju – da dokaže krivicu Ramuša Haradinaja i Idriza Balaja za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima, kao i da je Lahi Brahimaj kriv u daleko većoj meri nego što je to zaključeno u prvostepenoj presudi kojom je osuđen na šest godina zatvora. Suđenje je, podsetimo, ponovljeno po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru OVK u Jablanici, zbog procene Žalbenog veća da nisu saslušani svi relevantni svedoci.

Nakon ponovljenog procesa započetog u avgustu prošle godine, tužilac je danas izneo završnu reč u kojoj je naveo da je izvan razumne sumnje dokazano da su navodni špijuni i saradnici srpskih vlasti u proleće i leto 1998. godine zatvarani, premlaćivani i ubijani u Jablanici, kao i da su trojica optuženih za to odgovorni. Optužba se poziva na iskaze svedoka koji su boravili u Jablanici, bilo kao zatočenici, bilo kao pripadnici OVK.Oni su svedočili da su civili u logoru držani "kao životinje" u neljudskim uslovima, da su redovno brutalno premlaćivani i da su neki od njih podlegli povredama, a neki odvedeni na druge lokacije i tamo likvidirani.Jablanički zločini su, po tužiocu, predstavljali "brutalnu eliminaciju" protivnika ili navodnih protivnika OVK u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se terorom i zastrašivanjem uspostavi kontrola nad zapadnim Kosovom, poznatim pod imenom Dukađin.

"Ključna ličnost zlostavljanja" u Jablanici bio je, navodi tužilac, komandant logora Lahi Brahimaj, koji je naređivao i lično učestvovao u teškim premlaćivanjima zatočenika, ali i izdavao naređenja da se neki od njih "odvedu u Drenicu", što je bio eufemizam za likvidacije. Optužba smatra da postoje dokazi da je komandant specijalne jedinice "Crni orlovi" Idriz Balaj dolazio u Jablanicu i učestvovao u zlostavljanju i sakaćenju zatočenika, kao i da je logor obilazio komandant operativne zone Dukađin Ramuš Haradinaj koji je, umesto da spreči zločine, "ohrabrivao i podržavao" počinioce.

Zbog svega navedenog, optužba smatra da je jedina adekvatna kazna za svakog od optuženih, uzimajući u obzir težinu zločina i njihovu ulogu u njima, "najmanje 20 godina zatvora".

Haradinajev branilac Ben Emerson/Emmerson odbacuje navode o krivici svog klijenta, tvrdeći da je optužnica podignuta na osnovu lažnih dokaza Državne bezbednosti Srbije sa ciljem da se Kosovo liši usluga "demokratski izabranog premijera" i "najdelotvornijeg političkog vođe". Emerson je za podizanje optužnice indirektno optužio bivšu glavnu tužiteljicu Karlu/Carla del Ponte koja se na takav korak odlučila iako su joj njeni saradnici govorili da nema dovoljno dokaza protiv Haradinaja, a tokom izlaganja je više puta naglasio da odgovornost za navodne lažne iskaze svedoka mora da snosi i tužilac Rodžers. Optužio ga je i za "traljav pristup" i dodao da završni podnesak izgleda kao da ga je pisao "mladi, neiskusni pripravnik".

Odbrana smatra da nema dokaza da je Haradinaj odgovoran za zločine iz optužnice, pa čak ni da je ikada 1998. godine posetio jablanički logor. Branilac tvrdi da je optuženi "častan čovek" koji nikada ne bi stajao i gledao dok se pred njim čine najteži zločini. U završnoj reči ga je opisao kao posvećenog borca za oslobađanje Kosova i odbranu civila od srpske vojske i policije, naglašavajući da je zbog angažmana u borbama praktično bio onemogućen da posećuje Jablanicu.

Haradinajev branilac smatra da su tokom "najiscrpnijeg suđenja u istoriji međunarodnog prava koje traje sedam godina" saslušavani "beznadežni i ljigavi svedoci" koje je srpska tajna služba "podmetnula tužiocu". "U presudi će bljesnuti istina koja će obasjati svaki mračni ćošak teze tužilaštva, a Haradinaj će biti oslobođen", samouvereno je zaključio branilac čija će se završna reč okončati sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 548

10:1 ZA TUŽIOCA: Karadžić olakšan za jedan ali mu ostaje drugi genocid
15 + 18 + 24: Šešelj do sada zaradio četiri godine i devet meseci zatvora
20 GODINA ILI SLOBODA: Završeno ponovljeno suđenje bivšim komandantima OVK