HomeKRAJ DOKAZNOG POSTUPKA OPTUŽBE NA SUĐENJU HARADINAJU
Zatvoren dokazni postupak tužilaštva na suđenju bivšim komandantima OVK Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Konferencija o stanju u postupku zakazana za 2. maj

Ramush Haradinaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Tužilaštvo je u petak, 20. aprila završilo izvođenje dokaza na delimično ponovljenom suđenju bivšim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju – saopšteno je danas u Tribunalu.

Prema poslednjim informacijama koje su saopštene na zasedanju 13. februara ove godine, tužilaštvu je ostalo da sasluša svedoka zaštićenog pseudonimom "80" koji se tog dana nije pojavio u sudnici. Veće je, potom, trebalo da odluči da li će do maja čekati na njegov dolazak u Hag ili će ga saslušati video linkom, organizovati njegovo svedočenje u zemlji u kojoj živi ili će okončati dokazni postupak tužilaštva bez da ga sasluša. Za sada se ne zna za koju se opciju Veće opredelilo. O svedoku "80" se zna samo da je tokom prvog suđenja trojici optuženih odbijao da svedoči kao i da je, pre iskaza u ovom predmetu, trebalo da se završi postupak koji se protiv njega vodi u zemlji u kojoj živi.

Bivši komandanti OVK Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za zločine počinjene nad Albancima, Srbima i Romima u oblasti Dukađin/Dukagijn, na Kosovu 1998. godine a Brahimaj je osuđen na kaznu od 6 godina zatvora. Žalbeno veće je vratilo postupak na delimično ponovno suđenje po 6 tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru Jablanica, budući da je smatralo da je suđenje prekinuto pre nego što su saslušani svi svedoci tužilaštva.

Pošto je tužilaštvo završilo sa izvođenjem dokaza, sada je na optuženima da do 27. aprila obaveste Veće hoće li tražiti oslobađanje zbog nedostatka dokaza ili će izvoditi dokaze odbrane.

O daljem toku suđenja biće reči na konferenciji o stanju u postupku koja je zakazana za 2. maj ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 540

(NE)SPREMNI: Odbrana traži odlaganje suđenja Ratku Mladiću
"S NOGU": Dogovaranje pogubljenja i pokapanja srebreničkih zarobljenika
"SMELI EKSPERIMENT": Zakletva sudija za drugi život Tribunala