HomeOKONČAN ISKAZ O ZLOČINIMA U JABLANICI
Pretežno na sednicama zatvorenim za javnost danas je završen iskaz svedoka-insajdera koji je tvrdio da je kao pripadnik OVK posetio logor u Jablanici i video zločine Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja, i Lahija Brahimaja, za šta odbrana tvrdi da je "izmišljotina i laž". Suđenje na pauzi do 13. februara 2012.

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Posle dva izuzetno živa dana u sudnici, tokom kojih je svedoka optužbe sa pseudonimom "81" unakrsno ispitivao branilac Ramuša/Ramush Haradinaja, izgledalo je da bi se danas situacija mogla dodatno rasplamsati. To se možda i desilo, ali na zasedanjima zatvorenim za javnost, budući da je ispitivan o stvarima koje bi mogle da ukažu na njegov identitet. Deo današnjeg redigovanog transkripta bi, doduše, u narednom periodu mogao biti obelodanjen javnosti, budući da je odbrana najavila takav zahtev veću.

Na kraćim javnim delovima zasedanja se moglo čuti da je Haradinajev britanski branilac Emerson/Emmerson prvo okončao svoje ispitivanje, a potom je svedoka "preuzeo" zastupnik Lahija Brahimaja, koji je u jednom trenutku saopštio da su on i drugi timovi odbrane, očito zadovoljni dosadašnjim učinkom, "posle konsultacija odlučili da svedoku ne postavljaju dodatna pitanja". Ni tužiteljica Kravec/Kravetz nije imala dodatnih pitanja kojima bi pokušala da "rehabilituje" svog svedoka. Nakon nekoliko kratkih pitanja Pretresnog veća, iskaz svedoka "81" je tako okončan.

Zaštićeni svedok optužbe je, podsetimo, u sudnici Tribunala od početka ove sedmice. U glavnom iskazu je tvrdio da je 1998. godine bio pripadnik specijalne policije OVK iz Drenice i da je u tom svojstvu u tri navrata posetio logor u Jablanici gde je video da sva trojica optuženih – Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj – brutalno zlostavljaju romske i srpske zatočenike. Usledilo je unakrsno ispitivanje u kojem je Haradinajev branilac ukazivao na brojne razlike između tvrdnji izrečenih u sudnici i onoga što je svedok rekao u prethodnim izjavama haškim istražiteljima. Ispitivanje je obeležio žestok verbalni rat između svedoka i zastupnika, uz međusobne optužbe za laž i izmišljanje, pa čak i poneku psovku.

Na kraju današnjeg zasedanja je saopšteno da će tužilac do kraja svog dokaznog postupka izvesti još jednog svedoka, takođe zaštićenog identiteta i sa pseudonimom "80", koji će, međutim, iskaz početi tek 13. februara. Predsedavajući sudija Moloto je naglasio da će, ukoliko u međuvremenu bude moguće zakazati njegovo svedočenje, raspored o radu biti izmenjen.

Suđenje trojici bivših zapovednika OVK je delimično ponovljeno i to po šest tačaka optužnice za zločine nad zatočenicima jablaničkog logora. Haradinaj i Balaj su prethodno prvostepenom presudom oslobođeni po svakoj od 37 tačaka za zločine u kosovskoj oblasti Dukađin 1998. godine, dok je Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Žalbeno veće je naložilo delimično ponavljanje suđenja, jer je zaključeno da je tužiočev dokazni postupak okončan prerano, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka optužbe u vezi sa zločinima u Jablanici. Novo suđenje je počelo u avgustu ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 523

PSIHOANALIZA: Šta Karadžić zamjera stanovnicima Srebrenice?
"KOSOVSKI BOŽURI" U RS: Bratska pomoć Beograda u lovu na dezertere
BEZ OPTUŽENOG I TUŽIOCA: Neobično suđenje Dragomiru Pećancu
TRIBUNAL I REGION: Svi pomalo krivi... i pomalo ljuti