HomeNASTAVLJEN VERBALNI RAT SVEDOKA I HARADINAJEVOG BRANIOCA
Nastavak unakrsnog ispitivanja zaštićenog svedoka optužbe sa pseudonimom "81" nije se mnogo razlikovao od jučerašnjeg početka – branilac Ramuša Haradinaja je ukazivao na nedoslednosti u svedokovim dosadašnjim iskazima i optuživao ga da laže, a ovaj se branio da je greške pravio iz straha, ne libeći se da optuži branioca da je i sam lažov

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Posle jučerašnjeg burnog unakrsnog ispitivanja i razmene optužbi, branilac Ramuša/Ramush Haradinaja je već na početku današnjeg zasedanja ponovo optužio svedoka da je lagao u svojim ranijim izjavama haškim istražiteljima. Ukazao je na deo njegovih navoda o tome šta se dešavalo sa dva romska i jednim srpskim zatočenikom nakon što su, po svedokovim tvrdnjama, u proleće 1998. godine teško pretučeni u Jablanici od strane trojice tadašnjih komandanata OVK– Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja – optuženih za zločine na toj lokaciji.

U ovonedeljnom iskazu pred sudom, svedok je rekao da su on i drugi pripadnici OVK odveli trojicu zatočenika do lokalne improvizovane bolnice u kojoj su od posledica torture ubrzo umrli, da bi zatim njihove leševe odneli do Radonjićkog jezera i tamo ih bacili. U izjavi istražiteljima, međutim, je naveo da su zatočenici bili još uvek živi kada su ostavljeni kod jezera. Isto tako, u izjavi iz novembra prošle godine je rekao da prilikom jedne od narednih poseta Jablanici nije video zlostavljanje zatočenog srpskog policajca, ali se koji dan kasnije ispravio, pa je u istu izjavu uneseno da je bio prisutan kada je Brahimaj bejzbol palicom pretukao policajca Nenada Remištara.

Svedok je nedoslednost u svojim navodima nastojao da objasni strahom od srpske policije, budući da je izjavu tužiocu Rodžersu/Rogers dao u zgradi Žandarmerije u Beogradu u prisustvu policijske službenice i srpskog tužioca. U isto vreme je tvrdio da se plašio srpske policije, ali i da je imao puno poverenje u pomenutu ženu iz MUP i onda dodatno zakomplikovao iskaz navodom da se oslobodio straha tek kada je ostao nasamo sa tužiocem Rodžersom, dakle kada više nije bilo žene u koju je imao poverenje. Osim toga, branilac Emerson/Emmerson je predočio deo zvanične beleške tužilaštva u kojoj tužilac Rodžers navodi "da nijedan trenutak uzimanja izjave od svedoka nije protekao bez prisustva žene iz policije i muškarca iz tužilaštva".

Današnje unakrsno ispitivanje je bilo obeleženo čestim verbalnim razmiricama. Branilac je svedoka, kao i juče, više puta optužio da "laže i izmišlja", a ovaj mu je uzvraćao da je "nevaspitan" i da "i sam laže". Svedok, doduše, nije ponovo psovao, bar ne na javnim delovima zasedanja, mada su pojedini delovi današnjeg ispitivanja redigovani i to u situacijama kada je svedok počinjao odgovore povišenim tonom.

Zasedanje je prekinuto na polovini radnog vremena, jer, kako je rekao predsedavajući sudija, "svedok nije bio u mogućnosti da nastavi iskaz". Inače, prekidi zasedanja na zahtev svedoka prate njegov iskaz od početka ove sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 522

PREŽIVJELI IZ ORAHOVCA: Otvorena "srebrenička faza" suđenja Radovanu Karadžiću
"NEMAM ŠTA DA KRIJEM": Župljaninov svjedok se odrekao zaštitnih mjera
POZORIŠTE U SUDNICI: Novo suđenje – stari problemi
RAZDVAJANJE NARODA: Logori kao instrument etničkog čišćenja