HomeNAELEKTRISANA ATMOSFERA NA SUĐENJU HARADINAJU
Branilac Ramuša Haradinaja ukazivao da je zaštićeni svedok optužbe "u potpunosti izmislio" sve navode o svojim posetama logoru OVK u Jablanici 1998. godine i zlostavljanju zatočenika od strane trojice optuženih, a ovaj uzvratio optužbama, pa čak i psovkama na račun odbrane

Ben Emmerson, branilac Ramuša HaradinajaBen Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja

Branilac Ramuša/Ramush Haradinaja je na početku današnjeg unakrsnog ispitivanja optužio zaštićenog svedoka optužbe sa pseudonimom "81" da je njegov prikaz događaja u Jablanici u proleće 1998. godine "u potpunosti izmišljen". Britanski advokat Ben Emerson/Emmerson tvrdi da svedok "nikada nije bio pripadnik OVK, da nije bio u Jablanici" niti je video zločine nad zatočenicima logora, kako je tvrdio u glavnom ispitivanju.

Svedok "81" je, podsetimo, u prethodna dva dana rekao da je u jablaničkom logoru OVK bio tri puta tokom 1998. godine i da je, između ostalog, u prvom navratu video da optuženi Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj teško zlostavljaju dva romska i jednog srpskog zatočenika. Tvrdio je i da je Haradinaj naredio da oni budu ubijeni, nakon čega su odvedeni u lokalnu bolnicu gde su ubrzo umrli od posledica premlaćivanja i uboda noževima koje im je naneo Balaj. Tokom treće posete Jablanici, svedok je, tvrdi, video i da Lahi Brahimaj bejzbol palicom premlaćuje jednog srpskog policajca. Trojica bivših komandanata OVK, koje svedok pominje, se u šest tačaka optužnice terete za zločine nad zatočenicima jablaničkog logora.

Više od polovine današnjeg zasedanja je proteklo na sednicama zatvorenim za javnost, a javni deo je bio obeležen žestokim verbalnim sukobima između branioca i svedoka. U izjavama koje je u novembru i decembru prošle godine dao haškim istražiteljima, svedok je naveo stvari koje se bitno razlikuju od njegovog iskaza pred sudom, na šta je odbrana ukazivala.

Prvo, ukazao je branilac, u jednoj izjavi je rekao da je tokom maltretiranja zatočenika u Jablanici Brahimaj odsekao uho jednom romskom mladiću, da bi već sutradan tokom davanja iste izjave izmenio taj deo i rekao da je zapravo Balaj odsekao uho i to jednom mladom Srbinu. Tokom jučerašnjeg iskaza svedok je ponudio treću verziju po kojoj je Balaj tom prilikom odsekao uho i srpskom i romskom mladiću. Osim toga, u izjavama istražiteljima je prvo rekao da je Brahimaj Srbinu izvadio oko a potom da je to uradio Balaj.

Na pitanje otkud tolika razlika u njegovim dosadašnjim navodima, svedok je rekao da je tokom davanja izjava bio pod stresom i da je strahovao za svoju bezbednost. "Možda sam grešio, ali to je zato što sam se plašio, naveli ste ime moje porodice ovde, još uvek se plašim i normalno je da grešim", pokušao je da objasni svedok. Kada je branilac pitao zbog čega bi se plašio da kaže da je uho odsečeno Romu, ali da ga nije bio strah da navede da je žrtva zapravo bio Srbin, rekao je: "Da ste na mom mestu, shvatili biste".

Haradinajev zastupnik je rekao da razume da svedok ne može dosledno da se drži "scenarija" svoje priče, ali ne misli da je strah uzrok tome, već činjenica da su u pitanju "izmišljotine i laž". Na to je svedok žestoko reagovao i uzvratio da je branilac lažov, a ispitivanje je do kraja današnje rasprave od tog trenutka postajalo sve "življe" i burnije. U jednom trenutku branilac Emerson je ukazao na činjenicu da je u izjavi svedoka navedeno da je Brahimajev brat Nazmi učestvovao u prebijanju zatočenika Jablanice, a da je juče rekao da je ovaj samo stajao sa strane. Na primedbu da je to još jedan "lažni navod", svedok je rekao zastupniku da je "lažov koji to radi za pare", da je "smešan" i čak ga opsovao. Sve to je, začudo, prošlo bez reakcije veća.

Današnje "naelektrisano" zasedanje prekinuto je na zahtev svedoka nešto ranije nego što je bilo predviđeno i biće nastavljeno sutra ujutro.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 522

PREŽIVJELI IZ ORAHOVCA: Otvorena "srebrenička faza" suđenja Radovanu Karadžiću
"NEMAM ŠTA DA KRIJEM": Župljaninov svjedok se odrekao zaštitnih mjera
POZORIŠTE U SUDNICI: Novo suđenje – stari problemi
RAZDVAJANJE NARODA: Logori kao instrument etničkog čišćenja