HomeNAPRASNI PREKID ISKAZA ZAŠTIĆENOG SVEDOKA
Nakon trećine današnjeg zasedanja na suđenju bivšim komandantima OVK, iskaz zaštićenog svedoka koji je u proleće 1998. godine video zatočenike u logoru Jablanica je naprasno prekinut pošto se svedok posle prve pauze nije vratio u sudnicu

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Zaštićeni svedok optužbe sa pseudonimom "81" u proleće 1998. godine je zajedno sa još pet saboraca po naređenju svog komandanta otišao u štab OVK u Jablanici gde su se kao "ispomoć" pridružili jedinici Lahija Brahimaja, koji se zajedno sa Ramušem/Ramush Haradinajem i Idrizom Balajem tereti za zločine nad srpskim, albanskim i romskim zatočenicima počinjenim na toj lokaciji 1998. godine. Ime komandanta, niti naziv vojske i jedinice kojima je svedok pripadao, nisu saopšteni da bi se zaštitio njegov identitet. Interesantno je da je svedok na pitanja tužioca odgovarao na srpskom jeziku.

Svedok i njegovi saborci su, rekao je, u Jablanicu poslati u maju ili junu 1998. godine i tamo ih je dočekao pripadnik OVK Idriz Gaši/Gashi. Prenoćili su u jednoj od četiri prostorije u prizemnoj kući u kojoj se, po optužnici, nalazio štab OVK. Sutradan su se sreli sa osobom koja se predstavila kao Madžup/Maxhup, za koga je svedok kasnije saznao da se zove Lahi Brahimaj.

Madžup ga je, kaže svedok, odveo u podrum u kojem se nalazilo šest ili sedam zatvorenika. Stajali su u vodi visine 20-30 centimetara i bili su, kako ih je opisao, vezani, prljavi i sa vidljivim masnicama po telu. Radilo se o tri mlađa muškarca – dva Roma i jednom Srbinu – i još tri ili četiri starije osobe čiji identitet nije znao, a među kojima su bile i dve žene. Objašnjavajući zašto nije pitao Madžupa zbog čega ih drži u podrumu u tako lošim uslovima, svedok je rekao da kao neko ko je upravo stigao u Jablanicu nije tek tako mogao da postavlja pitanja "domaćinu".

Ubrzo zatim iz podruma je izveden jedini srpski zatočenik i odveden u sobu u kojoj su bili Brahimaj i još jedan pripadnik OVK, kao i svedok i jedan od vojnika koji su sa njim došli. Kaže da je Brahimaj ispitivao zatvorenika o tome gde se nalaze punktovi i jedinice srpske vojske i policije, dok je ovaj vezan stajao ispred njega. Ispitivanje je, kaže, trajalo 30 do 45 minuta, nakon čega su pomenuti Srbin i dvoje Roma izvedeni u dvorište.

U tom trenutku je okončana prva sednica današnjeg zasedanja i tužiteljica je najavila da će u nastavku ispitivanja preći na novu temu. Do toga, međutim, nije došlo jer se svedok nakon četrdesetominutne pauze nije pojavio u sudnici. Nije navedeno o čemu se radi, osim što je predsedavajući sudija Moloto rekao da se "ne zna koliko je situacija ozbiljna" i najavio da bi se zasedanje moglo nastaviti danas, ali se to nije desilo.

Po ranije najavljenom rasporedu, za sutra pre podne je zakazan nastavak suđenja, a da li će se to i dogoditi zavisi od toga hoće li svedok biti u stanju da se vrati u sudnicu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 522

PREŽIVJELI IZ ORAHOVCA: Otvorena "srebrenička faza" suđenja Radovanu Karadžiću
"NEMAM ŠTA DA KRIJEM": Župljaninov svjedok se odrekao zaštitnih mjera
POZORIŠTE U SUDNICI: Novo suđenje – stari problemi
RAZDVAJANJE NARODA: Logori kao instrument etničkog čišćenja