HomeSVEDOK: "U ZLOSTAVLJANU ZATOČENIKA UČESTVOVALA TROJICA OPTUŽENIH"
Bivši pripadnik OVK tvrdi da je bio prisutan kada je u logoru Jablanica Ramuš Haradinaj pesnicama udarao srpskog i romskog zatočenika, nakon čega ih je Idriz Balaj povredio nožem, da bi ih onda i Lahi Brahimaj tukao bejzbol palicom

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Na suđenju za zločine nad zatočenicima logora OVK u Jablanici 1998. godine danas je nastavljen iskaz svedoka optužbe koji je, uz mere zaštite lika, izmene glasa i sa pseudonimom "81", rekao da je video da sva trojica optuženih – Ramuš/Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj – maltretiraju romske i srpske zatočenike, usled čega su neki od njih umrli. Takvi se navodi nisu do sada čuli ni od jednog svedoka ni na prvom ni na delimično ponovljenom suđenju bivšim zapovednicima OVK.

Svedok je u Jablanicu, kako je rekao, poslat na ispomoć kao pripadnik specijalne jedinice OVK iz susedne zone. Tvrdi da je u proleće 1998. godine, tokom prve posete Jablanici, prisustvovao teškom maltretiranju dvojice mladih Roma i jednog srpskog mladića. Oni su, kaže, dovedeni iz vlažnog podruma štaba OVK u Jablanici, potom ispitivani u kancelariji Brahimaja i izvedeni u dvorište, gde su se ubrzo pojavili Haradinaj i Balaj. Tvrdi da je Haradinaj prvi počeo da ispituje zatočene i da je pesnicama udarao Srbina i jednog Roma, da bi potom Balaj obojici odsekao uvo i nožem ih izbo u grudi. Svedok navodi da je zatočenike bejzbol palicom pretukao i Brahimaj.

Bilo je teško utvrditi hronologiju događaja na osnovu iskaza današnjeg svedoka, jer je u jednom trenutku rekao da je u dvorištu štaba u Jablanici prvo napadnut jedan od zatočenih Roma, a odmah zatim da je prvo prebijen Srbin. Iz njegovog iskaza, takođe, sledi da je Brahimaj tukao zatočenike bejzbol palicom nakon što ih je Balaj teško povredio nožem. Pored svega, svedokove tvrdnje prevazilaze čak i navode optužnice po kojima je u maju 1998. godine Balaj u prisustvu Haradinaja "samo" zatočenom Srbinu Ivanu Zariću odsekao uvo i pretio da će to uraditi i dvojici Roma Agronu Beriši/Berisha i Burimu Bejti. No, time će se svakako u unakrsnom ispitivanju baviti branioci optuženih koji su još u svojoj uvodnoj reči u avgustu ove godine najavili da će žestoko nastojati da obore kredibilitet svedoka za koga tvrde da je "sklon prevarama".

U nastavku iskaza, svedok "81" je rekao da je posle teškog prebijanja trojice zatočenika Haradinaj naredio vojnicima OVK da ih "vode u Drenicu", što je bila fraza koja se koristila umesto naređenja da se neko ubije. Svedok kaže da je bio u grupi pripadnika OVK koji su potom odneli ranjene zatvorenike u obližnju improvizovanu bolnicu, gde su ovi ubrzo umrli. Potom su njihova tela odneli do Radonjićkog jezera i tamo ih bacili. U kanalu Radonjićkog jezera u septembru 1998. godine srpska policija je pronašla više desetina leševa, ali ne i tri pomenuta bivša zatočenika Jablanice, čija tela, kako se navodi u optužnici, nikada nisu pronađena.

Nakon dve do tri nedelje, svedok je ponovo sa šest saboraca poslat kao ispomoć jablaničkom logoru. Tada im je naređeno da drugu dvojicu Roma i jednog Srbina odvedu u jedno od susednih sela. Nakon mesec dana, svedok je i treći put iz istog razloga upućen u Jablanicu i tada je, tvrdi, prisustvovao premlaćivanju srpskog policajca za koga mu je rečeno da se zove Senad ili Nenad. Zlostavljanje se dogodilo u kancelariji Lahija Brahimaja koji je policajca tukao bejzbol palicom i ispitivao ga o rasporedu srpskih snaga dok je ovaj molio za život. Svedok kaže da ne zna šta se na kraju desilo sa tim policajcem, ali smatra da se "nije dobro završilo". Jedina osoba koja se pominje u optužnici a odgovara svedokovom opisu je srpski policajac Nenad Remuštar, koji je u Jablanici pretučen, a potom odveden van logora i ubijen.

Svedok je na kraju glavnog ispitivanja rekao da je on kao vojnik OVK u proleće 1998. godine znao da je Ramuš Haradinaj bio komandant zone Dukađin, a Lahijev brat Nazmi Brahimaj komandant sela Jablanica. Sutra će početi unakrsno ispitivanje od strane branilaca optuženih.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 522

PREŽIVJELI IZ ORAHOVCA: Otvorena "srebrenička faza" suđenja Radovanu Karadžiću
"NEMAM ŠTA DA KRIJEM": Župljaninov svjedok se odrekao zaštitnih mjera
POZORIŠTE U SUDNICI: Novo suđenje – stari problemi
RAZDVAJANJE NARODA: Logori kao instrument etničkog čišćenja