HomeHOĆE LI PONOVLJENO SUĐENJE BITI OPET PONOVLJENO?
Nezadovoljan činjenicom da su neki svedoci optužbe u Hag dolazili sa zakašnjenjem ili još nisu svedočili iako su ranije najavljeni, branilac Ramuša Haradinaja zatražio da se postave striktni rokovi za okončanje dokaznog postupka optužbe. Iako deli zabrinutost odbrane, predsedavajući sudija podsetio da je zbog problema sa iskazima svedoka suđenje već jednom ponovljeno i da njegovo veće želi da izbegne da se to dogodi ponovo

Ben Emmerson, branilac Ramuša HaradinajaBen Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja

Branilac Ben Emerson/Emmerson je danas izrazio zabrinutost zbog tempa kojim se odvija suđenje njegovom klijentu Ramušu/Ramush Haradinaju i još dvojici optuženih Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, koji se terete za zločine u logoru OVK u kosovskom selu Jablanica 1998. godine. Zabrinutost, rekao je, proističe iz činjenice da su neki dosadašnji svedoci optužbe u Hag dolazili sa zakašnjenjem u odnosu na ranije zakazane termine, kao i zato što u narednom periodu očekuje "nove manipulacije" od tužioca u vezi sa iskazom svedoka "81".

Iskaz tog svedoka bio je zakazan za prošli mesec, ali je, kako je naglasio branilac, "bez tužiočevog" objašnjenja odložen za 21. novembar. Radi se o jedinom ili o jednom od dva preostala svedoka optužbe, u zavisnosti od toga hoće li biti izveden i svedok "80". Odbrana je zabrinuta jer je veće nedavno objavljenim rasporedom najavilo mogućnost da se dokazni postupak optužbe nastavi u februaru iduće godine i traži da "u interesu pravde i prava optuženog" tužilac izvođenje dokaza završi do kraja godine, odnosno tokom dve sedmice koje su do zimske sudske pauze još predviđene za zasedanja. Za svedoka "81" je još rekao da je u dosadašnjim kontaktima sa tužiocem menjao svoje navode i to "pod uticajem zvaničnika zemlje u kojoj živi", kao i da je tražio da u Hag dođe pod "oružanom pratnjom" ljudi iz te zemlje.

Tužilac Pol Rodžers/Paul Rogers je odgovorio da nema prepreka da se svedok "81" u sudnici pojavi 21. novembra i dodao da su iskazi svedoka do sada odlagani između ostalog i zato da bi se udovoljilo odbrani. Naime, njihovi dolasci u Hag su, tvrdi, pomerani kako bi se uskladili sa rasporedima branilaca optuženih.

Predsedavajući sudija Bakone Moloto je rekao da veće "deli zabrinutost" odbrane, ali da želi da dopusti tužiocu da izvede sve svoje svedoke kako se ponovo ne bi našlo u situaciji da se suđenje ponovi iz istog razloga zbog kojeg je već jednom ponovljeno. Podsetimo, odlukom Žalbenog veća, suđenje Haradinaju, Balaju i Brahimaju je ponovljeno po šest od 37 tačaka optužnice zbog toga što je procenjeno da je proces prekinut prerano, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka optužbe – bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi i jedan zaštićeni svedok. Ukoliko bi došlo do novog ponavljanja, optuženi bi ostali u pritvoru mnogo duže nego u slučaju da se svedoci saslušaju makar i sa zakašnjenjem, objasnio je predsedavajući.

Na suđenju trojici bivših zapovednika OVK je, inače, u toku unakrsno ispitivanje svedoka "75", skoro u potpunosti na sednicama zatvorenim za javnost, koje je negde na pola današnjeg radnog vremena prekinuto. Iskaz će biti nastavljen sutra ujutro do kada će mu biti obezbeđen branilac sa kojim će moći da se konsultuje u vezi sa delovima svog iskaza o saslušanju kod sudije za pitanja emigranata u stranoj državi gde je podneo zahtev za azil. Brahimajev branilac Ričard Harvi/Richard Harvey je, naime, tokom unakrsnog ispitivanja sugerisao da je svedok na tom saslušanju pod zakletvom "lagao da mu je brat ubijen", što po njemu znači da je možda lagao i tokom svog haškog iskaza u kojem je tvrdio da mu je brat pretučen u logoru OVK u Jablanici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 519

IZ ULOGE U ULOGU: Branjenik i branilac Radovan Karadžić
NEPOŠTOVANJE SUDA: Druga presuda i treće izjašnjavanje Vojislava Šešelja
MARK HARMON: Sličnosti i razlike u pokajanju Dražena Erdemovića i Biljane Plavšić