HomeLAHIJEVE ŽENE NA SVEDOKU "VEŽBALE" BATINE
Zaštićeni svedok optužbe opisao kako su ga tokom trodnevnog zatočeništva u logoru OVK u Jablanici pretukli prvo muški stražari bejzbol palicama, a potom i dve žene u crnim uniformama kojima je Lahi Brahimaj rekao da mogu "malo da provežbaju na njemu". Iz ruku OVK je, kaže, oslobođen po naređenju Ramuša Haradinaja

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Nakon jednomesečne pauze suđenje Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, optuženim za zločine nad zatočenicima logora OVK u Jablanici 1998. godine, nastavljeno je danas iskazom zaštićenog svedoka optužbe sa pseudonimom "3". On je opisao torturu kojoj je bio izložen tokom trodnevnog boravka u jablaničkom logoru.

Svedok je u Jablanicu odveden u, kako je rekao, junu ili julu 1998. godine kada je u selo u kojem je tada boravio kod rođaka došao Lahi Brahimaj i bez mnogo ubeđivanja, budući da su se znali od ranije, poveo ga u Jablanicu. Kada su stigli u štab OVK gde je bio i zatvor za navodne albanske izdajnike i srpske saradnike, Brahimaj ga je uveo u prostoriju u kojoj su se nalazila dva Albanca – njegov učitelj iz osnovne škole Skender Kući/Kuqi i osoba čiji identitet tada nije znao, ali je kasnije čuo da se radilo o Palu Krasnićiju/Krasniqi. Opisujući u kakvom ih je stanju tamo zatekao, svedok je rekao da su bili crni od modrica i izobličeni od batina, naglašavajući da je "viđao i mrtve i ranjene ljude, ali nikada nikog u takvom stanju".

Ubrzo po izlasku Lahija Brahimaja u prostoriju je ušlo četiri do pet muškaraca i bejzbol palicama su počeli da tuku svedoka po leđima. Kada je udaren u potiljak, onesvestio se i sledećeg čega se seća je, kaže, buđenje na podu. Tvrdi da nije mogao da hoda i da su ga stražari izveli da mokri. Dva dana kasnije, odveden je u kancelariju Lahija Brahimaja koja se nalazila odmah do sobe za zatočenike. Osim Lahija, tamo su bili još jedan vojnik i dve žene u crnim uniformama. Ispitivan je o napadu srpskih snaga na Veliki Đurđevik i primoravan da prizna da im je on pomogao da uđu u to selo.

Potom je Lahi rekao prisutnim ženama da, ako žele, "mogu malo da provežbaju" na svedoku, što su one shvatile kao naređenje da ga tuku, pa su ga jedno vreme udarale drvenom palicom. Potom je prisutni vojnik rekao da će on i Lahi otići do Glođana i savetovao svedoku da po njihovom povratku prizna da je pomagao Srbima, inače će ga ubiti. Pošto nije želeo da prizna nešto što nije učinio, ali ni da čeka da ga ubiju, svedok je odlučio da pobegne. Izbio je okno prozora na zatvoreničkoj prostoriji i pobegao u obližnju šumu. Kaže da se po izlasku iz zatvora "preplašio vlastitog tela" kada je detaljno pogledao u kakvom je stanju bio nakon premlaćivanja.

Desetak dana kasnije, Lahi Brahimaj ga je sreo u selu Jablanica i ponovo uhapsio. Stavio ga je u gepek auta i odvezao u štab OVK u Glođanu kojim je komandovao Ramuš Haradinaj. Jedan pripadnik OVK ga je tamo tukao drvenom cepanicom, a kada je došao Haradinaj, naredio je da se svedoku da hrana, a ubrzo i da bude pušten kući.

Svedok "3" je svedočio i na prvobitnom suđenju trojici komandanata OVK koje je delimično ponovljeno zbog problema sa svedocima. Na osnovu njegovog i iskaza nekoliko drugih svedoka, komandant jablaničkog logora Lahi Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora. Iskaz svedoka "3" biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 519

IZ ULOGE U ULOGU: Branjenik i branilac Radovan Karadžić
NEPOŠTOVANJE SUDA: Druga presuda i treće izjašnjavanje Vojislava Šešelja
MARK HARMON: Sličnosti i razlike u pokajanju Dražena Erdemovića i Biljane Plavšić