HomeKO JE PISAO "BALAJEV DNEVNIK"
Uprkos svedočenju bivšeg policajca Unmika na Kosovu koji je u pretresu kuće Idriza Balaja pronašao rukom ispisanu svesku za koju tužilac smatra da je ratni dnevnik optuženog, sudije većinom glasova odbacile zahtev da se taj dokument uvede u dokaze. Zaštićena svedokinja opisala kako je jedan član njene porodice 1998. godine dva meseca premlaćivan i maltretiran u logoru OVK u Jablanici

Mehmet Togal, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju Mehmet Togal, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Suđenje Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju nastavljeno je danas iskazima dva nova svedoka optužbe – turskog policajca Mehmeta Togala i svedokinje sa Kosova čiji je identitet zaštićen pseudonimom "76". Optužba njihovim iskazima nastoji da dokaže krivicu trojice bivših zapovednika OVK po optužnici za zločine u logoru Jablanica 1998. godine. Suđenje je, podsetimo, zbog problema sa svedocima ponovljeno po šest tačaka nakon prvostepene presude kojom suHaradinaj i Balaj oslobođeni po svih 37 tačaka tadašnje optužnice, a Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Dvoje današnjih svedoka u haškoj sudnici su se pojavili prvi put za razliku od većine svojih prethodnika koji su svedočili i na prvom suđenju.

Mehmet Togal je, navodi se u sažetku njegove izjave haškim istražiteljima koji je pročitan u sudnici, u junu 2002. godine kao pripadnik odela za narkotike UNMIK policije na Kosovu učestvovao u pretresu kuće Idriza Balaja. U spavaćoj sobi je tada pronađena identifikaciona kartica OVK koja je pripadala optuženom, kao i sveska ispisana rukom za koju tužilac veruje da je Balajev dnevnik.

Pretresno veće je na prvom suđenju bivšim zapovednicima OVK odbacilo zahtev optužbe da se dnevnik uvede u sudske spise jer nije bilo dokaza da se radi o Balajevom rukopisu, a tužilac Menon je verovao da bi odluka veća sudije Molotoa mogla biti drugačija budući da je na klupu za svedoke pozvan turski policajac koji je svesku pronašao u Balajevoj kući. Ipak, sudijama to nije bilo dovoljno i zahtev optužbe je većinom glasova, uz protivljenje sudije Delvoa/Delvoie, ponovo odbijen. Optužba je najavila da će se žaliti na tu odluku. Tužilac je svedoku postavio svega nekoliko uvodnih pitanja, a branioci ga, zadovoljni odlukom veća, nisu ni ispitivali.

Nakon što je u dokaze uvedena izjava svedokinje "76", tužiteljica Gopolan je pročitala sažetak njenog iskaza u kojem se navodi da je "početkom rata 1998. godine" jedan član njene porodice otet i odveden u zatvor OVK u Jablanici. U izjavi je navela da se to dogodilo jer je komandant jablaničkog logora Lahi Brahimaj verovao da član njene porodice "špijunira za račun Srba". U Jablanici je bio zatvoren dva meseca, a ona ga je za to vreme posetila četiri ili pet puta. Kaže da je bio premlaćivan, a kada je izašao rekao joj je da je tamo bilo i drugih zatvorenika čije je krike čuo dok su ih prebijali. Rekao je i da su njega i druge zatočenike stražari ponekad terali "da stoje u podrumu u vodi do pojasa". Nakon rata taj član porodice je nestao i od tada nije viđen.

Tužiteljica je posle čitanja sažetka svedokinji postavila samo nekoliko pitanja na zasedanju zatvorenom za javnost, kako bi bila sigurna da njen identitet neće biti otkriven. Brahimajev branilac Harvi/Harvey je, međutim, insistirao da unakrsno ispitivanje bude javno u što većoj meri. Zbog nesmotrenosti svedokinje ali i branioca koji su u nekoliko navrata otkrili podatke o njenom identitetu, transkript je više puta redigovan i potom je veći deo ispitivanja ipak održan na sednici zatvorenoj za javnost. Njen iskaz će biti okončan sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 514

KNJIGOM NA TRANSKRIPT: Unakrsno ispitivanje kao književna kritika
ŽALBENI STATUS: Gotovina i Markač ponovo u sudnici
ISELJAVANJE ŽEPE: Enklava bez imama i Muslimana
POEZIJA BOLA: Mark Harmon o ljudskoj strani suđenja