HomeODBRANA TRAŽI "UKOR" ZA TUŽIOCA
Branioci bivših zapovednika OVK Haradinaja, Balaja i Brahimaja zahtevaju da Pretresno veće "ukori tužioca" zbog propusta da odbrani obelodani dokumente u vezi sa iskazom zaštićenog svedoka "75". Od sudija se traži da "izvedu razumne zaključke u prilog optuženih" u pogledu kredibiliteta ovog svedoka

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Zbog propusta tužioca Pola Rodžersa/Paul Rogers da odbranama bivših zapovednika OVK Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja obelodani određene dokumente, 1. septembra ove godine je prekinut iskaz svedoka optužbe čiji je identitet zaštićen pseudonimom "75". Veće je tada naložilo odbrani da zahteve u vezi sa obelodanjivanjem dostavi u pisanoj formi, što je danas i učinjeno, a uskoro se očekuje i odgovor tužioca.

Svedok "75" je u iskazu pred većem sudije Molotoa opisao da je u proleće 1998. godine njegov bratbio zatočen i teško pretučen u logoru Jablanica, gde su, inače, počinjeni brojni zločini nad Srbima, Albancima i Romima za koje se terete trojica optuženih. Odbrane, međutim, sugerišu da je on pristao da svedoči u zamenu za pomoć tužioca u proceduri za dobijanje azila u jednoj stranoj zemlji. Pored toga, odbrana smatra da je svedok u zahtevu za azil naveo lažne podatke i da to dovodi u pitanje kredibilitet njegovog iskaza. Branioci su želeli da se time bave u unakrsnom ispitivanju svedoka ali tvrde da im je ta mogućnost uskraćena zbog zakasnelog obelodanjivanja dokumenata od strane tužioca.

Radi se o pet dokumenta koje je optužba obelodanila krajem avgusta i početkom septembra ove godine kada je iskaz svedoka "75" već počeo. Četiri dokumenta se odnose na prepisku na liniji svedok – tužilac – svedokov advokat, a peti je jedna odluka imigrantskih vlasti države u kojoj je azil tražen. U jednom od pisama svedok navodi da je odobravanje njegovog zahteva za azil "zapelo" i traži tužiočevu pomoć, dok je tužiočevo pismo svedokovom advokatu, po odbrani, napisano sa "jasnom namerom da pomogne i doprinese" svedokovom zahtevu za azil.

Odbrana zahteva da Pretresno veće donese odluku da je tužilac prekršio obavezu obelodanjivanja relevantnih dokumenata i zbog toga "ukori" tužioca Pola Rodžersa/Paul Rogers. Takođe se traži da se optužbi naloži obelodanjivanje svih drugih dokumenata koji imaju veze sa svedokom "75" ali i drugim svedocima optužbe, a mogu biti od pomoći optuženima. Konačno, branioci zahtevaju da veće, ako smatra da je potrebno, iskoristi svoje diskreciono pravo i "izvede razumne zaključke u prilog optuženih" u vezi sa kredibilitetom svedoka "75".

Suđenje Haradinaju, Balaju i Brahimaju će, po ranije određenom rasporedu, biti nastavljeno 26. septembra iskazima nekolicine zaštićenih svedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 512

TEMELJNO ČIŠĆENJE: Kako je u Sanskom Mostu ostalo samo 2 odsto Muslimana
ŽALBE "OZLOGLAŠENIH": Da li su Milan i Sredoje Lukić žrtve glasina
OČEVIDAC BEZ DOKAZA: Nestali snimci zločina u Potočarima
NEPOŠTOVANJE SUDA: Presuda nevoljnom svedoku Šefćetu Kabašiju