HomeOPŠTE SAGLASJE ODBRANE I SVEDOKA OPTUŽBE
Zapovednik OVK iz kosovskog sela Istinić Skender Redžahmetaj prihvatio sugestije odbrane da Ramuš Haradinaj 1998. godine, iako je bio komandant operativne zone Dukađin, nije kontrolisao štabove podzona u tom području, pa tako ni onaj u logoru Jablanica, gde su počinjeni brojni zločini nad Albancima, Srbima i Romima

Ben Emmerson, branilac Ramuša HaradinajaBen Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja

U nastavku juče započetog unakrsnog ispitivanja na suđenju bivšim zapovednicima OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju svedok optužbe Skender Redžahmetaj/Rexhahmetaj je prihvatio doslovno svaku sugestiju odbrane. Haradinajev branilac Emerson/Emmerson je tokom višečasovnog ispitivanja nastojao da potkrepi svoju tezu o tome da OVK 1998. godine nije bila "konvencionalna armija" već vojska u povoju u kojoj nije postojao čvrst sistem zapovedanja i da zbog toga njegov klijent ne može biti odgovoran za zločine u logoru OVK u Jablanici.

Svedok je u izjavama haškim istražiteljima koje su juče uvedene u dokaze naveo da je Ramuš Haradinaj na sastanku od 23. juna 1998. godine izabran za zapovednika operativne zone Dukađin u čijoj nadležnosti je bio i logor u Jablanici gde su, po optužnici, ubijani i premlaćivani albanski, srpski i romski zatočenici. Danas je, međutim prihvatio sugestiju branioca da je Haradinaj bio komandant samo na papiru i da nije izdavao naređenja već "samo uputstva".

Branilac je, dalje, sugerisao da je na pomenutom sastanku samo napravljen nacrt strukture OVK i da činovi i funkcije koji su dodeljeni pojedincima, pa tako i zvanje komandanta Haradinaju, nisu mogli zaživeti u praksi. Svedok se sa takvom tvrdnjom bez pogovora saglasio, baš kao što je prihvatio i da u periodu od marta do septembra 1998. godine kao zapovednik jedne od podzona u oblasti Dukađin sa sedištem u Istiniću nikada od Haradinaja nije dobio nijedno naređenje. Kaže da je u oblasti Dukađin bilo šest podzona i da su one bile nezavisne u odlučivanju. Vojna nezavisnost, sugerisao je branilac Emerson a prihvatio svedok, proisticala je iz kulturne samostalnosti kosovskih sela koju su oni "ljubomorno čuvali".

Konačno, da bi odrekao odgovornost svog klijenta za događaje u Jablanici, branilac je sugerisao da je štab podzone u tom selu funkcionisao nezavisno od okolnih centara OVK, uključujući i Haradinajev štab u Glođanu. Redžahmetajev odgovor na tu sugestiju bio je identičan svim prethodnim.

Tužilac je u kratkom dodatnom ispitivanju svedoka podsetio na deo izjave haškim istražiteljima u kojem je rekao da je Haradinaj imao "de facto vlast u oblasti Dukađin". Redžahmetaj pojašnjava da nije želeo da kaže da je Haradinaj imao "legalnu vlast" već samo "autoritet" koji je proisticao iz njegove popularnosti zbog vojničkih uspeha u borbama protiv srpskih snaga bezbednosti.

Suđenje bivšim zapovednicima OVK će se, po ranije utvrđenom rasporedu, nastaviti 26. septembra iskazima nekolicine zaštićenih svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 511

POMAGANJE I PODRŽAVANJE: Uloga Srbije u ratu u kojem "nije učestvovala"
MARK HARMON: Doživotni zatvor kao polazna a ne krajnja tačka
KARADŽIĆEVA LOGIKA: Opasno je biti visok za svoje godine
ŽUPLJANINOVA ODBRANA: Nije ratni zločin biti loš šef policije