HomeSVEDOK: "VIDEO SAM BRATA IZOBLIČENOG OD BATINA U JABLANICI"
Zaštićeni svedok optužbe kaže da je 1998. godine u više navrata posetio brata zatočenog u logoru OVK u Jablanici i da ga je tamo zatekao teško pretučenog sa naduvenim očima i rukama, izobličenim licem, blatnjavom odećom i nesposobnim da hoda bez pomoći stražara. Nije pominjao Ramuša Haradinaja, ali je rekao da je u logoru viđao Lahija Brahimaja i Idriza Balaja

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

U nastavku prekjuče započetog iskaza na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, zaštićeni svedok optužbe sa pseudonimom "75" danas je opisao šta je video tokom poseta logoru OVK u Jablanici gde je bio zatočen njegov brat. Svedok je, podsetimo, u prvom delu iskaza rekao da mu je brat uhapšen u rano proleće 1998. godine kod sela Žabalj na Kosovu od strane uniformisanih pripadnika OVK i odveden u Jablanicu, gde su nad njim i drugim zatočenicima počinjeni brojni zločini za koje se terete trojica optuženih.

Svedok je rekao da je u jablanički logor prvi put otišao mesec dana nakon hapšenja sa namerom da poseti brata, ali ga je u tome sprečio Naser Brahimaj, rođak optuženog Lahija. Sedam dana nakon prve posete ponovo je otišao u Jablanicu, ovog puta sa majkom. Tada je brata video "samo na minut" i jedva ga prepoznao jer je bio "izobličen" od batina. Ipak, siguran je da se radilo o njegovom bratu jer ga je ovaj oslovio nadimkom koji niko drugi nije znao.

Dve do tri nedelje kasnije usledio je i treći odlazak u Jablanicu, takođe sa majkom. Tom prilikom dozvoljena im je najduža poseta – 10 do 15 minuta. Zatekao je, kaže, brata toliko pretučenog da ga je bilo "strašno videti" – oči i ruke su mu bile naduvene, lice izobličeno, a odeća blatnjava. Nije mogao ni da hoda, tako da su ga pridržavali stražari OVK. Brat mu je rekao da je držan prvo u podrumu, a potom je prebačen u prostoriju na prizemlju "u kojoj ga je tukao svako ko bi ušao", kupanje mu dugo nije bilo dozvoljeno, a hrana mu je dostavljana jednom nedeljno "na način na koji se hrane psi". Na pitanje da li su on i majka mogli da se oproste sa bratom, svedok je rekao "voleo bih da jesmo", ali to nije bilo moguće jer nisu mogli da ga zagrle pošto ga je sve bolelo.

Tri meseca nakon hapšenja, Naser Brahimaj je doveo svedokovog brata kući da se vidi sa porodicom. Brahimaj je tada rekao svedoku da mu je brat uhapšen zbog sumnje da je "saradnik srpske službe". Potom ga je vratio u Jablanicu, a iz daljeg iskaza se nije moglo zaključiti da li je kasnije pušten ili je, kao mnogi drugi zatočenici tog logora - ubijen.

Svedok je rekao da je prilikom poseta Jablanici viđao i Lahija Brahimaja kome su drugi pripadnici OVK salutirali pesnicom prislonjenom na čelo. Krajem 1998. godine svedok se i sam priključio OVK i tada je saznao da je osoba koju je takođe viđao prilikom ranijih odlazaka u Jablanicu bio Idriz Balaj.

Unakrsno ispitivanje je uglavnom proteklo na zasedanju zatvorenom za javnost. Čuo se samo deo pitanja Brahimajevog zastupnika Ričarda Harvija/Richard Harvey o svedokovim pokušajima da se nakon 2005. godine ilegalno domogne Sjedinjenih Država i, potom, države u kojoj danas živi. Nije rečeno da li je cilj odbrane da diskvalifikuje svedoka samo zbog njegovog nezakonitog dolaska do vize ili da pokaže da je pristao da svedoči na poziv optužbe kako bi poboljšao svoju poziciju kod imigrantskih vlasti zemlje u kojoj boravi. Njegov iskaz se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 510

"STAR I BOLESTAN": Starost i oronulost ne oslobađaju od odgovornosti
OD TOPOLE PA DO RAVNE GORE: Radovan Karadžić rehabilituje Dražu Mihajlovića
ODGOVORNOST NADREĐENOG: Šta je Tolimir morao da zna i mogao da učini
PRIZNANJE I IZVINJENJE: Kakva kazna za nevoljnog svedoka Šefćeta Kabashija