HomeUCENAMA DO PODATAKA O OVK
Bivši pripadnik DB Srbije iz Prištine na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju prvo negirao da se srpska policija koristila ucenama za pridobijanje doušnika iz redova OVK, navodeći da se radilo o "stavljanju izbora pred njih" da pristani na saradnju ili rizikuju krivično gonjenje i objavljivanje informacija iz privatnog života. Upitan da ipak u jednoj reči opiše takav pristup, svedok odgovorio da ne može da se seti drugog termina osim – ucena

Bislim Zyrapi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju Bislim Zyrapi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

U nastavku iskaza na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju bivši pripadnik prištinskog odeljenja Državne bezbednosti Srbije Zoran Stijović je rekao da je policija 1998. godine imala informacije da Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) poseduje spiskove Albanaca koje treba likvidirati jer sarađuju sa srpskim vlastima. Juče je, podsetimo, naveo i da su, po policijskim obaveštajnim podacima, ubistva albanskih "kolaboracionista", ali i napade na srpske policajce i civile, vršili pripadnici OVK iz Jablanice koje je predvodio Lahi Brahimaj.

U današnjem unakrsnom ispitivanju branioci su ukazivali na nepouzdanost policijskih podataka prikupljanih nezakonitim metodama, odnosno iznuđivanjem iskaza od doušnika i uhapšenih Albanaca maltretiranjem i ucenama. Haradinajev branilac Ben Emerson/Emmerson je prvo predočio izjavu izvesnog Nasera Kalimašija/Kalimashi srpskoj policiji iz septembra 1998. godine u kojoj se navodi da je u to vreme u Jablanici bilo zatočeno 17-20 osoba i da ih je Lahi Brahimaj terao da plivaju po podrumu napunjenim vodom i motornim uljem. Potom je pokazao i Kalamašijevu izjavu istražiteljima tužilaštva iz 2006. godine u kojoj je rekao da je u đakovičkoj stanici policije bio zatvoren danima i da je nakon teškog premlaćivanja bio prinuđen da potpiše izjavu u kojoj "nijedna jedina reč nije tačna". Stijović odgovara da to ne bi bio primeren način uzimanja izjave, ali da ne zna da li je tako i bilo.

Potom je Brahimavej branilac Ričard Harvi/Richard Harvey sugerisao da je policija ucenom dolazila do iskaza od albanskih doušnika. Iako je u iskazu na prethodnom suđenju bivšim zapovednicima OVK, koje je ponovljeno po šest tačaka u vezi sa zločinima u Jablanici, i sam koristio upravo reč "ucena", Stijović je rekao da bi danas možda upotrebio drugi termin. Radi se, kaže, o "izboru" potencijalnih doušnika da se, recimo, odluče za saradnju sa policijom i tako isposluju obustavljanje procesa za neko krivično delo koje su prethodno počinili. Ponekad je, kaže, "izbor" podrazumevao i pretnju objavljivanjem informacija iz privatnog života doušnika, na primer o bračnim prevarama.

Kada je predsedavajući sudija Bakone Moloto primetio da je Stijovićevo objašnjenje predugačko i zamolio ga da ipak policijski pristup svede na jednu reč, svedok je odgovorio: "Ucena. Na pamet mi ne pada nijedna druga reč".

Nakon Zorana Stijovića tužilac je na klupu za svedoke izveo bivšeg načelnika Glavnog štaba OVK Bislima Zirapija/Zyrapi. Budući da je i on 2007. godine već svedočio na prethodnom suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, u dokaze je uveden transkript tadašnjeg iskaza i dve prethodne izjave haškim istražiteljima. Zirapi je danas rekao da je u leto 1998. godine komandant operativne zone Dukađin bio Ramuš Haradinaj u čijoj je nadležnosti bila i Jedinica za brze intervencije iz Rznića pod komandom Idriza Balaja. Na području operativne zone Dukađin se, po tužiocu, nalazio i logor u Jablanici. Iskaz Bislima Zirapija se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom