HomeTRANSKRIPT ISKAZA O ZLOČINIMA U JABLANICI U DOKAZIMA PREDMETA "HARADINAJ I DRUGI"
Pretresno veće odobrilo tužiočev zahtev da se transkript iskaza bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija sa suđenja Fatmiru Limaju i drugima uvrsti u spise predmeta Haradinaja, Balaja i Brahimaja, ali je usledio ekspresni zahtev odbrane da se taj dokument izuzme iz spisa. Kabašijevo svedočenje okončano, novi svedok optužbe bivši pripadnik DB Srbije Zoran Stijović

Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Predsedavajući sudija Bakone Moloto je na početku današnjeg zasedanja na suđenju bivšim zapovednicima OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju saopštio da je veće prihvatilo zahtev optužbe da se u dokaze uvede iskaz Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi koji je 2005. godine dao pred Tribunalom u predmetu Fatmira Limaja i drugih.

Kabaši je, podsetimo, tada između ostalog opisao zločine nad zatvorenicima u logoru Jablanica 1998. godine, za šta se terete Haradinaj, Balaj i Brahimaj, ali je ove sedmice u sudnici odbijao da ponovi svoje ranije navode.

Veće u odluci navodi da "nema znakova" da je Kabaši izrazio bilo kakvu rezervu u pogledu istinitosti svog iskaza iz 2005. godine, uprkos tome što je tvrdio da sada ne želi ili ne može da se seti događaja iz Jablanice. Zato je zaključeno da je usvajanje transkripta u dokaze u interesu pravde, a da pravo optuženih na fer suđenje nije narušeno jer je njihovim braniocima omogućeno da danas unakrsno ispitaju svedoka.

Unakrsnog ispitivanja, međutim, nije bilo. Zastupnici sve trojice optuženih postavili su Kabašiju isto pitanje: "Da li ostaje pri stavu da se ne oseća sposobnim da odgovara na pitanja u vezi sa događajima u Jablanici?" Svedok je tri puta odgovorio potvrdno. Branioci su na osnovu toga zaključili da im je uskraćeno pravo na unakrsno ispitivanje i zatražili da se upravo usvojeni transkript ranijeg Kabašijevog iskaza izuzme iz dokaza. Usledila je duža pravna rasprava u kojoj su branioci tvrdili da svedok ni danas ali ni tokom iskaza u predmetu "Limaj i drugi" nije bio unakrsno ispitivan o događajima u Jablanici, a tužilac da su odbrane olako odustale od mogućnosti da ispitaju svedoka. Veće će odluku o zahtevu branilaca doneti naknadno.

Tako je okončan Kabašijev iskaz, ali ne i njegov boravak u Hagu. On će se, naime, u petak u 12 časova pojaviti u sudnici na ponovljenom izjašnjavanju o krivici po optužnici za nepoštovanje suda koja je podignuta zato što je 2007. godine na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju odbio da odgovara na pitanja tužioca. Suđenje trojici bivših zapovednika OVK je prekinuto pre nego što su saslušani Kabaši i još jedan zaštićeni svedok, što je bio osnov da Žalbeno veće poništi prvostepenu oslobađajuću presudu Haradinaju i Balaju i naloži da se suđenje ponovi po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u Jablanici.

Nakon Kabašija, na klupu za svedoke je izveden Zoran Stijović, bivši radnik Državne bezbednosti Srbije iz Prištine, koji je u kratkom glavnom ispitivanju rekao da je 1997. i 1998. godine srpska tajna služba imala informacije o delovanju OVK u Jablanici. Kaže da je jablanička grupa na čelu sa Lahijem Brahimajem bila odgovorna za napade na srpsku policiju i civile, ali i ubistva albanskih "kolaboracionista", odnosno ljudi koje je OVK optuživala za saradnju sa Srbima. Stijovićeva izjava haškim istražiteljima, transkript iskaza na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju iz 2007. godine i niz propratnih dokumenata su danas na zahtev tužioca uvedeni u dokaze. Njegov iskaz se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom