HomeBITKA ZA KABAŠIJEVO RANIJE SVEDOČENJE
Optužba zahteva, a odbrana se protivi, da iskaz Šefćeta Kabašija iz predmeta "Limaj i drugi" u kojem je u martu 2005. godine opisao zločine nad zatočenicima logora u Jablanici bude usvojen u dokaze na suđenju bivšim komandantima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Očito svestan činjenice da bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi nije voljan da svedoči o zločinima u logoru Jablanica na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, tužilac Pol Rodžers/Paul Rogers je danas pribegao alternativnom rešenju. Uputio je, naime, zahtev da se u dokaze uvede transkript svedokovog iskaza iz predmeta "Limaj i drugi".

U tom procesu Kabaši je svedočio u martu 2005. godine i tada je naveo da je u jablaničkom logoru u proleće i leto 1998. godine video nekolicinu albanskih i romskih zatočenika. Rekao je, recimo, da su 21. maja te godine u Jablanicu sa vezanim rukama dovedena i zatvorena dva Roma za koje je Lahi Brahimaj naredio da se "pošalju u Drenicu", što je bila fraza koja je značila da neko treba biti ubijen. "U Drenicu" su nešto kasnije, poslata i dva kosovska Albanca – Skender Kući/Kuqi i Pal Krasnići/Krasniqi – koje je Kabaši takođe pominjao. Rekao je da je u Jablanici razgovarao sa zatočenim Palom Krasnićijem i da mu je ovaj rekao da su ga optužili "za špijunažu" i da su ga tukli dok nije priznao da ga je "srpski inspektor iz Peći poslao da se prijavi kao dobrovoljac OVK". Kabaši tvrdi da o njegovoj kasnijoj sudbini nije ništa znao, ali da je čuo da je Kući ubijen i sahranjen u blizini logora Jablanica, a da je telo potom premešteno u Rznić.

Kabaši je juče u sudnici odbio da ponovi svoje ranije navode o zločinima u Jablanici, pa ga je tužilac Rodžers danas više puta pitao da li je iskaz sa suđenja Limaju i drugima istinit. Svedok je isprva pokušavao da izbegne odgovor, navodeći da "ne zna šta da kaže", da se "ne seća" šta je pričao 2005. godine i da danas "ne želi da kaže nešto što će ga skupo koštati". Ipak, na koncu je sugerisao da je njegov raniji iskaz verodostojan. "Verovatno sam se trudio da kažem istinu, jer ja obično ne lažem", naveo je Kabaši.

Taj odgovor svedoka, kao i delovi jučerašnjeg svedočenja u kojem je rekao da "prihvata svoj iskaz" iz 2005. godine kao tačan, naveli su tužioca da uputi zahtev za usvajanje transkripta u dokaze. "To što se sada ne seća" - istakao je tužilac – "ne znači da je njegovo svedočenje iz 2005. godine nepouzdano". Optužba smatra da osnov za usvajanje u spis postoji jer se svedok juče i danas nije odrekao ranijeg iskaza već je samo govorio da svojih tadašnjih reči sada, nakon šest godina, više ne može da se seti. Tužilac se poziva na tribunalovo pravilo koje predviđa da "veće može prihvatiti bilo koji relevantan dokaz za koji smatra da ima dokaznu vrednost".

Odbrana, s druge strane, smatra da se u dokaze ne mogu usvajati ranije izjave i iskazi svedoka ako oni nisu izričito potvrdili tačnost i istinitost tih dokumenata. Tokom argumentacije za i protiv usvajanja Kabašijevog iskaza, tužilac i odbrana su se selektivno pozivali na delove jučerašnjeg i današnjeg svedočenja koji potkrepljuju njihove teze. Branioci su ukazivali da je rekao da ne može da potvrdi svoje navode iz predmeta "Limaj i drugi", a tužilac da je ipak u nekoliko navrata prihvatio da je tada govorio istinu.

Veće je nakon iznošenja argumenata strana zaključilo današnje zasedanje, a na odluku od koje bi mogla da zavisi dalja sudbina Kabašijevog iskaza ali i celog suđenja će se čekati – do daljeg.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom