HomeTUŽILAC UBEĐEN U KRIVICU, BRANILAC U NEVINOST RAMUŠA HARADINAJA
Tužilac očekuje da će se sudije, nakon što saslušaju sve dokaze na delimično ponovljenom suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, uveriti u krivicu optuženih za mučenja, okrutna postupanja i ubistva srpskih, albanskih i romskih zatočenika u Jablanici. Haradinajev branilac odgovara da se njegov klijent kao komandant OVK borio protiv drugih vojnika, a ne civila, i da je uveren da će suđenje to i pokazati

Paul Rogers, tužilac na suđenju Haradinaju, Balaju i BrahimajuPaul Rogers, tužilac na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Optužba veruje da će na delimično ponovljenom suđenju bivšim komandantima OVK dokazati da su Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj odgovorni za zločine počinjene nad Srbima, Albancima i Romima u logoru Jablanica u proleće i leto 1998. godine. U današnjoj uvodnoj reči tužilac Pol Rodžers/Paul Rogers je rekao da su zločini u Jablanici bili deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem eliminisanja "stvarnih ili umišljenih neprijatelja", među kojima su bili i srpski, albanski i romski civili.

Trojica optuženih su, po tužiocu, u predmetno vreme bili komandanti OVK u oblasti Dukađin na zapadu Kosova – Haradinaj je osnovao štab u selu Glođani a vremenom je postao zapovednik cele oblasti, Balaj je bio komandant specijalne jedinice "Crno orlovi", dok je Brahimaj komandovao uporištem OVK u Jablanici. Optužba smatra da je njihov cilj bilo uspostavljanje kontrole nad područjem u trouglu između gradova Peć, Đakovica i Klina, što su u proleće 1998. godine i uspeli da ostvare, između ostalog i "upotrebom nelegalnih sredstava i brutalnim eliminisanjem svakog otpora". Ta sredstva su, rečeno je u uvodnoj reči, podrazumevala mučenja, okrutna postupanja i ubistva zatočenika koje su optuženi smatrali neprijateljima OVK bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i da li su bili civili ili pripadnici neprijateljskih snaga.

Tužilac je detaljno predočio navode šest tačaka nove optužnice kojom se Haradinaj, Balaj i Brahimaj terete za zločine u Jablanici. Po izjavama svedoka optužbe, OVK je hapsila ljude koje je smatrala svojim neprijateljima iz različitih razloga – jedan od uhapšenih je bio osumnjičen da je bio špijun samo zato što je imao fotoaparat, drugi zbog toga što mu je u kolima pronađena fotografija sa srpskim policajcem, treći zato što je radio u Elektroprivredi Srbije, nekolicina zbog pripadnosti Demokratskom savezu Kosova Ibrahima Rugove, a među zatočenicima je bio samo jedan srpski policajac i to – saobraćajac. Svi oni u Jablanici su surovo prebijeni uz korišćenje bejzbol palica, bodeni su noževima i danima izgladnjivani i držani u podrumu u kojem je voda bila do kolena. Mnogi od njih su podlegli povredama, među njima i tri dečaka iz sela Dolac –22-godišnji Srbin Ivan Zarić i dva romska dečaka od 15 i 16 godina Agron Beriša/Berisha i Burim Bejta. Po izjavama svedoka, učesnici prebijanja bili su i trojica optuženih – najčešće Brahimaj, a nešto ređe Balaj i Haradinaj.

Tužilac smatra da će Pretresno veće, nakon što sasluša sve dokaze, moći izvan razumne sumnje da se uveri u krivicu trojice optuženih za zločine nad zatočenicima u Jablanici.

Branilac Ramuša Haradinaja je, međutim, u svojoj uvodnoj reči istakao da očekuje da njegov klijent bude oslobođen, baš kao i u presudi na prvom suđenju za zločine na Kosovu, kada je svih optužbi oslobođen i Idriz Balaj, a Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Ta presuda je poništena zbog toga što nisu saslušana dva svedoka optužbe, a branilac Ben Emerson/Emmerson smatra da razlog njihovog odbijanja da svedoče nije strah od pritisaka, već strah od toga da će njihove laži biti razotkrivene u sudnici. Branioci smatraju da Haradinaj ne može biti odgovoran za događaje u Jablanici jer nije imao nikakvu vojnu kontrolu nad tim logorom, dok su iskazi svedoka o njegovom ličnom učešću u zločinima navodno neverodostojni. Tvrdi da on tokom sukoba "jedva da je i odlazio" u Jablanicu, a da je i to činio samo u sklopu vojne potrebe da se obračuna sa "srpskim okupatorom" i izbori za državnost Kosova.

Branioci Balaja i Brahimaja su se odrekli prava na iznošenje uvodne reči na početku procesa. Predviđeno je da se suđenje nastavi sutra popodne iskazom jednog od dvojice pomenutih nevoljnih svedoka Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi. Više detalja o sudbini tog iskaza bi moglo biti poznato nakon njegovog izjašnjavanja po optužnici za nepoštovanje suda zakazanog za sutra ujutro u 10:30 časova.Fotografije
Paul Rogers, tužilac na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju
Ben Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 508

BRŽE I PRAKTIČNIJE: Tužilac predlaže dva suđenja za Mladića
ZVORNIČKA MENAŽERIJA: Naivne ovčice i Žute osice
IZ POČETKA: Počelo novo suđenje bivšim zapovednicima OVK