HomeŠTA SPREČAVA KABAŠIJA DA SVEDOČI PROTIV HARADINAJA I DRUGIH?
Pošto je uporno odbijao da ponovi navode svojih izjava haškim istražiteljima i odgovori na pitanja tužioca o zločinima u Jablanici, bivši stražar tog logora OVK Šefćet Kabaši ostao nedorečen o razlozima svog odbijanja. Rekao je da "ne može da odgovori" na tužiočevo pitanje da li se plaši za svoju bezbednost i da "ne zna" da li se plaši za bezbednost drugih, ali je jasno rekao da su ostali svedoci zločina u Jablanici "ubijeni ili su nestali"

Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju Shefqet Kabashi, svjedok na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

"Učinite sa mnomšta hoćete, možete me ubiti, možete me zatvoriti, ali ja ne mogu da svedočim", rekao je danas u sudnici Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi, jedan od ključnih svedoka optužbe u predmetu koji se vodi protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, optuženih za zločine nad Srbima, Albancima i Romima u logoru Jablanica 1998. godine. Kabaši je u sudnicu doveden iz pritvora Tribunala u koji je smešten prošle sedmice nakon hapšenja po optužnici za nepoštovanje suda jer je 2007. godine u dva navrata odbio da svedoči na prethodnom suđenju zapovednicima OVK. Suđenje je, podsetimo, ponovljeno jer je po žalbi na oslobađajuću presudu Haradinaju i Balaju i kaznu šestogodišnjeg zatvora Brahimaju odlučeno da je proces prekinut prerano, odnosno pre nego što su Kabaši i još jedan zaštićeni svedok dali iskaze.

Šefćet Kabaši se danas u sudnici zadržao znatno duže nego u prethodna dva navrata, ali nije rekao ništa više o zločinima u Jablanici. U izjavama istražiteljima iz 2004. i 2007. godine je, pomenimo, rekao da su na toj lokaciji zatvarani i premlaćivani civili, da je logorom komandovao Lahi Brahimaj, a širim područjem, poznatim kao Dukađin – Ramuš Haradinaj. Kada je kao zaštićeni svedok dao iskaz na suđenju Fatmiru Limaju i drugima, rekao je da je u Jablanici video zatočene kosovske Albance Skendera Kućija/Kuqi i Pala Krasnićija/Krasniqi, koji su kasnije ubijeni. Danas, međutim, tvrdi da se ničeg od toga ne seća.

Kad god mu je postavljeno bilo kakvo pitanje o zločinima u Jablanici, Kabaši je menjao temu i kritikovao Tribunal po različitim osnovama. Prigovorio je što je uhapšen i smešten u pritvor sa ratnim zločincima, gde je "video Radovana Karadžića da igra tenis". Tužioca Rodžersa/Rogers je pitao kako može da mu veruje ako se zna da su počinioci kosovskih zločina ostali na slobodi, a svedoci koji su govorili o njihovim zločinima "ubijeni ili su nestali". "Ja sam srećom još uvek živ", zaključio je Kabaši, očigledno čvrst u nameri da tako i ostane.

Nevoljni svedok nje ostao dužan ni Haradinajevom braniocu Emersonu/Emmerson i ostalim brojnim članovima timova odbrane bivših zapovednika OVK. Rekao je da ne želi da odgovara ni na njihova pitanja, jer su "svi isti" i "danas zastupaju odbranu a sutra optužbu ", i da ih jedino zanimaju "milioni koje su primili"... koji su mogli biti bolje utrošeni za pomoć beskućnicima, invalidima i porodicama žrtava na Kosovu. U jednom trenutku je čak i sudijama rekao "da ga ostave na miru".

Nastojeći da artikuliše stavove Kabašija, branilac Majkl/Michael Kranavas, koji ga zastupa u predmetu za nepoštovanje suda, je rekao da se njegov klijent "oseća izdanim" jer je "istupio kad niko nije smeo" i sarađivao sa tužilaštvom koje, međutim, svoj deo posla u pogledu procesuiranja zločina na Kosovu nije odradilo kako treba.

Upitan da li se plaši za svoju bezbednost, Kabaši je prvo uzvratio kontrapitanjem: "Da li vam izgledam kao neko ko se plaši?" Kada je, međutim tužilac ponovio pitanje, svedok je oborio pogled, duboko uzdahnuo i rekao: "Ne mogu na to da odgovorim". Izbegao je, takođe, i odgovor na pitanje da li strepi za bezbednost sebi bliskih osoba, rekavši da "ne zna" šta da kaže.

Tužilac je nakon toga rekao "da se došlo do tačke kada mora da razmotri dalje korake" u pogledu saslušanja svedoka. Kabaši je izveden iz sudnice, a dalja rasprava se odvijala na zasedanju zatvorenom za javnost. Na kraju je samo rečeno da će optužba svoju odluku saopštiti sutra ujutro. Jedan od mehanizama koji je tužiocu na raspolaganju navodi se u tribunalovom pravilu 92 quinquies koje predviđa usvajanje u dokaze ranijih izjava svedoka koji su odbili da daju iskaze jer je na njih izvršen uticaj, uključujući "pretnje, zastrašivanje, nanošenje štete, mito ili prinudu".

Ako se tužilac odluči na takav korak, na veću je da razmotri hoće li Kabašijeve ranije izjave i iskaz pred sudom u predmetu "Limaj i drugi" prihvatiti u dokaze, a ono što se već sada sa priličnom sigurnošću može reći je da optužnica za nepoštovanje suda protiv Kabašija neće biti povučena i da će se on u sudnici pojaviti u petak, kada je zakazano njegovo izjašnjavanje o krivici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom