HomeISKAZ ŠEFĆETA KABAŠIJA ODLOŽEN ZA PONEDELJAK
Bivši pripadnik OVK koji je do sada odbijao da svedoči na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju novu šansu će, umesto danas, imati u ponedeljak, kako bi imao vremena da se "fizički i psihički" pripremi

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Pretresno veće sudije Molotoa prihvatilo je danas zahtev branioca da se iskaz bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju odloži za ponedeljak.

Branilac Majkl/Michael Karnavas je taj zahtev podneo tvrdeći da se njegov klijent "zaglavio u holandskom administrativnom sistemu" nakon prekjučerašnjeg hapšenja na amsterdamskom aerodromu i u pritvor Tribunala prebačen sa danom zakašnjenja, zbog čega nije imao vremena da se pripremi za svedočenje. Dodao je da Kabaši nije spavao danima i da je "fizički i mentalno iznuren", pa da zato ne bi bilo fer da se već danas od njega očekuje da svedoči u sudnici.

Karnavas zastupa Kabašija u predmetu za nepoštovanje suda koji se protiv njega vodi zbog toga što je u dva navrata 2007. godine odbio da svedoči pred većem koje je tada sudilo bivšim čelnicima OVK Haradinaju, Brahimaju i Balaju po optužnici za zločine na Kosovu 1998. godine. Pre nego što su on i još jedan zaštićeni svedok dali iskaz, suđenje je okončano i donesena je oslobađajuća presuda Haradinaju i Balaju, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora. Žalbeno veće je, međutim, zaključilo da je suđenje prerano prekinuto i naložilo je ponavljanje procesa po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru OVK u Jablanici o čemu bi trebalo da svedoče dva pomenuta nevoljna svedoka.

Kabaši je, inače, jutros odložio izjašnjavanje o krivici po optužnici za nepoštovanje suda, tako da će se iduće sedmice u sudnici pojaviti prvo u ponedeljak ujutro da bi svedočio u predmetu Haradinaja, Balaja i Brahimaja, a potom i na "svom" suđenju u petak u podne kada bi trebalo da se izjasni o krivici.

U iščekivanju Kabašijevog iskaza, tužilac je danas uputio zahtev da se u dokaze uvedu izjave troje svedoka koji se, nakon što su odbrane odustale od njihovog unakrsnog ispitivanja, neće pojaviti u sudnici. Radi se o zaštićenoj svedokinji koja je zavedena pod pseudonimom "79" i dvojici kosovskih Srba Mijatu i Dragoslavu Stojanoviću, koji su na prethodnom suđenju bivšim zapovednicima OVK tvrdili da su u aprilu 1998. godine pretučeni u štabu OVK u Glođanu uz učešće prvooptuženog Haradinaja. Veće je odlučilo da kao prvi dokazni predmet na novom suđenju pod pečatom uvede izjavu svedokinje "79", a preostali materijal će najverovatnije biti prihvaćen nakon što ga pregledaju branioci optuženih.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom