HomeSUTRA POČETAK NOVOG SUĐENJA HARADINAJU, BALAJU I BRAHIMAJU
Na današnjoj konferenciji pred početak delimično ponovljenog suđenja bivšim čelnicima OVK navedeno da je na tužiočevom popisu svedoka ukupno 56 imena, ali će većina njihovih iskaza u dokaze biti uvedena putem transkripata sa prethodnog suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju. Sutra uvodne reči optužbe, a potom i odbrane Ramuša Haradinaja

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Delimično ponovljeno suđenje bivšim zapovednicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju biće otvoreno sutra uvodnom rečju optužbe koju predvodi tužilac Pol Rodžers/Paul Rogers. Na današnjoj konferenciji pred početak suđenja rečeno je da će njegova uvodna reč trajati dva do tri sata, a da će zatim uslediti jednočasovno uvodno obraćanje Haradinajeve odbrane. Branioci druge dvojice optuženih odrekli su se prava da u ovoj fazi iznose uvodnu reč.

Na raspravi o preostalim administrativnim pitanjima rečeno je da tužiočeva lista svedoka sadrži ukupno 56 imena. Većina njih se, međutim, neće pojaviti u sudnici, budući da je planirano da se u dokaze uvedu izjave haškim istražiteljima ili transkripti iskaza sa prethodnog suđenja bivšim komandantima OVK. Glavno ispitivanje svedoka koji će se pojaviti u sudnici trebalo bi, po zahtevu optužbe, da traje 36,5 sati. Među svedocima su, kako se danas moglo čuti, i bivši pripadnik Državne bezbednosti Srbije iz Prištine Zoran Stijović i nekadašnji načelnik Glavnog štaba OVK Bislim Zirapi/Zyrapi. O svedocima čiji su iskazi predviđeni za prve dve sedmice suđenja danas se raspravljalo na delovima zasedanja zatvorenim za javnost.

Bivšim zapovednicima OVK će se suditi po novoj optužnici kojom se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja Srba, Albanaca i Roma, što je ostvarivano ubistvima i mučenjima zatočenika logora OVK u Jablanici. Haradinaj i Balaj su, podsetimo, u prvom procesu oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za zločine na Kosovu 1998. godine, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora, ali je Žalbeno veće ukinulo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje po šest tačaka koje se odnose na zločine u Jablanici, jer je procenilo da dokazni postupak optužbe nije trebalo da bude okončan dok se ne saslušaju dva nevoljna svedoka. Radi se o bivšem stražaru logora OVK u Jablanici Šefćetu Kabašiju/Shefqet Kabashi i jednom od zatočenika čiji je identitet zaštićen.

Predsedavajući sudija Bakone Moloto je na današnjoj raspravi više puta naglasio da sutra počinje "novo suđenje" i da će se njegovo veće ponašati "kao da prethodnog procesa nije ni bilo".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 508

BRŽE I PRAKTIČNIJE: Tužilac predlaže dva suđenja za Mladića
ZVORNIČKA MENAŽERIJA: Naivne ovčice i Žute osice
IZ POČETKA: Počelo novo suđenje bivšim zapovednicima OVK