HomeBRAHIMAJ "GLAVNI" U JABLANICI
Zaštićeni svedok tužilaštva, koji je u leto 1998. godine bio tri dana zatočen i mučen u logoru OVK u Jablanici, tvrdi da je optuženi Lahi Brahimaj bio "glavni". Odbrana nastoji da diskredituje svedoka tvrdeći da je izneo "lažne optužbe"na račun Brahimaja koji ga je, tvrdi branilac, pred meštanima njegovog sela osramotio i optužio da je prodao ukradeni kalašnjikov

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Iskaz svedoka sa pseudonimom "3" na suđenju Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju se i danas u najvećem delu odvijao na sednici zatvorenoj za javnost. Bivši komandanti Oslobodilačke vojske Kosova se terete za zločine počinjene nad zatočenicima logora u Jablanici 1998. godine.

Svedok je juče rekao da ga je Lahi Brahimaj odveo u Jablanicu u julu 1998. U zatvoru za navodne albanske izdajnike je proveo tri dana tokom kojih je bio izložen teškom batinanju kako bi priznao da je pomogao srpskim snagama u napadu na selo Veliki Đurđevik. Svedok je rekao da je pobegao iz Jablanice ali ga je Lahi Brahimaj ponovo uhapsio i odveo u štab OVK u Glođanu kojim je komandovao Ramuš Haradinaj. Tamo je ponovo pretučen a potom je, po nalogu Haradinaja, pušten na slobodu.

U završnici glavnog ispitivanja, svedok je potvrdio da je "na imanju na kojem je bio zatočen" video Brahimaja i 4 do 5 uniformisanih osoba od kojih su dve bile naoružane. Po rečima svedoka, "što se njega tiče", Lahi Brahimaj je bio "glavni". Kako je rekao, Brahimaja su "mnogi spominjali", on je organizovao odbranu sela i izdavao naređenja. Dodao je da "možda Brahimaj i nije bio glavni, ali to je bilo njegovo mišljenje".

Unakrsno ispitivanje je počelo sugestijom branioca Harvija/Harvey da je svedok "preterao" i "izneo lažne optužbe" protiv Brahimaja. Svedok je odbacio tu sugestiju ukazujući da "govori istinu" i da "njegovo telo trpi posledice onog što se desilo". Branilac je potom sugerisao svedoku da je "svalio krivicu" na Brahimaja zato što ga je on "izložio neugodnoj situaciji" kada ga je optužio da je "ukrao i prodao kalašnjikov" što je svedok, takođe, negirao. Ostatak unakrsnog ispitivanja svedoka od strane Brahimajevog branioca protekao je na zatvorenim sednicama.

Odgovarajući na pitanja Haradinajevog branioca Emersona/Emersson, svedok "3" je rekao da su dvojica mladića u štabu OVK u Glođanu postupali prema njemu "ispravno", sa "možda i više poštovanja nego što je zaslužio" budući da je doveden "pod optužbom da je izdajnik". Dali su mu "hranu, cigarete i sigurno mesto za spavanje" i obećali mu da će sutradan biti odveden rođacima. Na isti način se, rekao je, prema njemu ponašao i Ramuš Haradinaj koji mu je savetovao da "zaboravi šta se dogodilo, vrati se porodici i kloni OVK". Nakon što je to čuo, svedok je, tvrdi, "znao da mu se ništa loše neće desiti" što se, potvrdio je sugestiju branioca, "pokazalo kao istinito" jer "kada je pao u oči Haradinaja, bio je bezbedan".

Iskaz svedoka "3" će se nastaviti sutra, dodatnim ispitivanjem od strane tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 519

IZ ULOGE U ULOGU: Branjenik i branilac Radovan Karadžić
NEPOŠTOVANJE SUDA: Druga presuda i treće izjašnjavanje Vojislava Šešelja
MARK HARMON: Sličnosti i razlike u pokajanju Dražena Erdemovića i Biljane Plavšić