HomeHARADINAJ TRAŽI PRIVREMENU SLOBODU
Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je privremeno puštanje na slobodu tokom zimske sudske pauze.

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Ramuš Haradinaj, bivši zapovednik Oslobodilačke vojske Kosova, zatražio je da bude privremeno oslobođen od 16. decembra do 8. januara 2012. godine.

U zahtevu se podseća da se Haradinaj dobrovoljno predao sudu 19. jula 2010. godine pošto je Žalbeno veće naložilo delimično ponavljanje suđenja i da je od tada u pritvoru 16 meseci. Veće bi, tvrdi Haradinajev zastupnik, trebalo da uzme u obzir dužinu boravka u pritvoru, broj "izgubljenih sudskih dana", kao i da je trajanje ponovljenog procesa premašilo procene Veća i strana u postupku.

Odbrana podseća da nakon najnovijih izmena tribunalovih Pravila o postupku i dokazima,humanitarni razlozi nisu više "ključni osnov" za odobravanje privremene slobode u kasnijim fazama postupka. "Jedini razlog" zbog kojeg je Haradinaju ranije odbijeno privremeno oslobađanje bila je zabrinutost da bi mogao da ima "štetan efekat" na svedoke koji je trebalo da daju iskaz. Ta situacija se sada izmenila, smatra odbrana, pošto su gotovo svi najavljeni svedoci optužbe već saslušani, sa izuzetkom svedoka "80" čiji je iskaz zakazan za 13. februar 2012. godine.

Odbrana Haradinaja, međutim, tvrdi da "nema naznaka" da će se taj svedok zaista pojaviti pred sudom, budući da je već odbio da svedoči na prvom suđenju, i nije se odazvao obavezujućem nalogu za svedočenje koji mu je veće uputilo 20. jula ove godine. Kratak Haradinajev boravak na slobodi tokom zimske sudske pauze, tvrdi odbrana, svakako ne može da utiče na svedoka "80" koji sa porodicom živi van Kosova u sklopu programa zaštite svedoka.

Haradinaj, navodi se u zahtevu, traži privremenu slobodu kako bi mogao da poseti oca čije se zdravstveno stanje pogoršava, kao i da provede izvesno vreme sa suprugom i sinom koji je rođen tokom njegovog prvog boravka u pritvoru Tribunala.

Ramuš Haradinaj se uz Lahija Brahimaja i Idriza Balaja tereti za zločine nad Srbima, Albancima i Romima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 523

PSIHOANALIZA: Šta Karadžić zamjera stanovnicima Srebrenice?
"KOSOVSKI BOŽURI" U RS: Bratska pomoć Beograda u lovu na dezertere
BEZ OPTUŽENOG I TUŽIOCA: Neobično suđenje Dragomiru Pećancu
TRIBUNAL I REGION: Svi pomalo krivi... i pomalo ljuti