HomeHARADINAJ I OSTALI NEĆE IZVODITI DOKAZE ODBRANE
Odbrane bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja najavile su da ne planiraju dokazne postupke odbrane, kao i da se neće pozvati na pravilo koje im omogućava da traže oslobađanje optuženih po završetku dokaznog postupka optužbe

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Nakon što je optužba zaključila svoj dokazni postupak na delimično ponovljenom suđenju za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998. godine, branioci bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i Lahija Brahimaja najavili su da neće izvoditi dokaze odbrane.

Odbrana Idriza Balaja, međutim, dodaje da će ponuditi pisani podnesak u vezi sa pitanjima koja su pokrenuta tokom saslušanja poslednjeg svedoka optužbe, održanog van Holandije od 16. do 20. aprila ove godine. Iako navode da nemaju nameru da izvode odbranu, oni ostavljaju mogućnost da saslušaju jednog svedoka, medicinskog eksperta, ukoliko tužilac ne prihvati medicinsku dokumentaciju koju će ponuditi u vezi sa poslednjim svedokom. U svakom slučaju, za potencijalno svedočenje tog eksperta biće im potrebna najviše jedna sudska sesija.

Branioci sve trojice optuženih istakli su, takođe, da neće iskoristiti mogućnost da prema pravilu 98 bis traže oslobađanje branjenika po onim tačkama optužnice koje tužilaštvo, po njihovom mišljenju, nije dokazalo.

U dokumentima odbrane navodi se da su se sa predstavnicima tužilaštva složili da bi krajnji rok za predaju završnih podnesaka strana mogao da bude 11. juni ove godine. Strane su se, takođe, dogovorile da bi 25. i 26. juna mogle da budu spremne da prezentuju završne reči. Od Pretresnog veća zatražili su da na sutrašnjoj konferenciji o stanju u postupku usvoji predložene datume.

Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za zločine počinjene nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu 1998. godine, dok je Brahimaj osuđen na 6 godina zatvora. Žalbeno veće je vratilo postupak na delimično ponovljeno suđenje po 6 tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru Jablanica, uz obrazloženje da je proces završen pre nego što su saslušani svi svedoci tužilaštva.

Odustajanjem od izvođenja dokaza u prilog optuženih branioci, očito, stavljaju do znanja da po njihovom mišljenju optužba ni na ponovljenom suđenju nije izvan razumne sumnje dokazala odgovornost njihovih klijenata za zločine kojima se terete u optužnici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 541

JEDINSTVO SUPROTNOSTI: Kako je dr Piroćanac zadovoljio i Hag i Pale
PONAVLJAČI: Optužba završila a odbrana odustala od izvođenja dokaza
NEMA ODLAGANJA: Suđenje Ratku Mladiću počinje 16. maja
VRAĆANJE DUGA: Sve više tribunalovih dokaza na lokalnim suđenjima za ratne zločine