HomeBALAJ TRAŽI SLOBODU, BRAHIMAJ BI NA STUDIJE PRAVA
Okončane završne reči na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Dok tužilac tvrdi da postoji dovoljno dokaza da sva trojica budu osuđeni na po najmanje 20 godina zatvora, branioci tvrde da se dokazi optužbe zasnivaju na "nepouzdanim i neistinitim" iskazima svedoka "lažljivaca" i "špijunčina"

Gregor Guy-Smith, branilac Idriza BalajaGregor Guy-Smith, branilac Idriza Balaja

Odbrana smatra da se dokazi protiv Idriza Balaja za zločine u logoru OVK u Jablanici na Kosovu 1998. godine ne zasnivaju na činjenicama, već na njegovoj "lošoj reputaciji" koja je rezultat glasina. Njega i specijalnu jedinicu OVK "Crni orlovi" koju je vodio je, naime, pratio glas da su okrutni i beskrupulozni, ali branilac Gaj Smit/Guy-Smith smatra da to nije dovoljno za osuđujuću presudu jer se "nalazimo u sudu a ne u kafani u kojoj svako može da priča šta hoće".

Branilac je oštro napao svedoke koji su iznosili navode o učešću Balaja u mučenju zatočenika, nazivajući ih "dokazanim lažljivcima" ili ljudima koji "ili lažu ili imaju mentalne probleme". Za jednog svedoka je čak rekao da mu je iskaz "kao pokvareno mleko – probate jedan gutljaj i znate da ne želite više". Odbrana negira i tvrdnje o bliskosti Balaja sa prvooptuženim Ramušem/Ramush Haradinajem, navodeći da optužba nema valjanih dokaza o tome da mu je on bio saradnik i telohranitelj. Branilac zato veruje da će Pretresno veće osloboditi Idriza Balaja.

Ništa blaži prema svedocima koji su opisivali zločine u Jablanici nije bio ni Brahimajev branilac Ričard Harvi/Richard Harvey koji je rekao da su oni "manipulativni, neiskreni i vođeni vlastitim interesima". Iskaze bivših zatočenika koji su govorili da su držani u podrumu dopola ispunjenim vodom uporedio je sa "naučnofantastičnim pričama" vrednih filmova sa "Staloneom i Van Damom". Za iskaze o tome kako je jednom zatočeniku odsečeno uho rekao je da "pripadaju svetu snova" i da bi im mesto bilo na Dalijevim slikama ili filmovima Bunjuela i Linča. Bivšeg pripadnika Državne bezbednosti Srbije Zorana Stijovića koji je iznosio policijska saznanja o logoru, branilac je nazvao "špijunčinom" koji je dokaze prikupljao ucenom.

Odbrana negira da je Lahi Brahimaj bio komandant logora u Jablanici, prebacujući odgovornost na njegovog brata Nazmija, jer iz dokaza proizilazi da je on pretio jednom od svedoka, kao i da se Haradinaj njemu obraćao kada je tražio da jedan zatočenik bude oslobođen. Branilac kaže da se ne zna ko je bio komandant Jablanice jer je u to vreme vladala zbrka, ali je siguran da to nije mogao biti Lahi Brahimaj, između ostalog i zato što je 1998. godine često boravio u planini Beriša gde je bo smešten Glavni štab OVK čiji je bio član. Zbog čestog odsustvovanja Haradinaj je Brahimaja, prema braniocu, smenio sa mesta svog zamenika u operativnoj zoni Dukađin.

Parafrazirajući jednog profesora prava koji je rekao da skraćenica za udruženi zločinački poduhvat (na engleskom JCE) znači "just convict everybody", odnosno "prosto osudite sve", branilac Harvi je rekao da u ovom slučaju tužilaštvo zastupa tezu "osudite barem nekog" kako ne bi ispalo da je suđenje ponovljeno ni za šta. On, međutim, smatra da ne treba da bude osuđen niko, a naročito ne njegov klijent Lahi Brahimaj za koga traži da bude pušten na slobodu kako bi mu se omogućilo da nastavi "studije prava i ljudskih prava u Prištini" i nastavi da radi na "obnovi i miroljubivom razvitku svoje zemlje".

Lahiju Brahimaju je, podsetimo, odlukom Žalbenog veća u julu 2010. godine potvrđena kazna od šest godina zatvora zbog zločina nad civilima u Jablanici. Tada je, takođe, poništena oslobađajuća presuda Haradinaju i Balaju i naloženo novo suđenje svoj trojici za mučenja i ubistva zatočenika jablaničkog logora koje je danas okončano. Datum izricanja presude će, najavio je predsedavajući sudija Moloto, biti objavljen naknadno.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 548

10:1 ZA TUŽIOCA: Karadžić olakšan za jedan ali mu ostaje drugi genocid
15 + 18 + 24: Šešelj do sada zaradio četiri godine i devet meseci zatvora
20 GODINA ILI SLOBODA: Završeno ponovljeno suđenje bivšim komandantima OVK