HomeHAŠKO TUŽILAŠTVO "IZNENAĐENO" TVRDNJAMA SRPSKOG TUŽIOCA
Tužilaštvo ponovo demantuje izjavu Vladimira Vukčevića o likvidacijama svedoka u predmetu Haradinaja, Balaja i Brahimaja i podseća da je srpski tužilac za ratne zločine istu stvar već ranije izjavio, pa ubrzo porekao svoje navode

Frederick Swinnen, savjetnik glavnog tužiocaFrederick Swinnen, savjetnik glavnog tužioca

Haško tužilaštvo je "iznenađeno" izjavom tužioca za ratne zločine iz Srbije Vladimira Vukčevića da je u predmetu Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja ubijeno 19 potencijalnih svedoka, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare savetnik glavnog tužioca Frederik Svinen/Frederick Swinnen. On je naglasio da se radi o "pogrešnoj interpretaciji stvarnosti" i da je "sasvim jasno da nema dokaza o ubistvima svedoka", što je i Vukčeviću dobro poznato.

Svinen je podsetio da je srpski tužilac slične tvrdnje iznosio i u prošlosti, ali da se nakon razgovora sa predstavnicima tribunala ispravljao i priznao da tvrdnje o ubistvima svedoka nisu tačne. U tom svetlu naročito je, po Svinenu, iznenađujuće to što se Vukčević ponovo javlja sa istim navodima.

U jutrošnjem telefonskom razgovoru sa predstavnicima haškog tužilaštva Vukčević se, kako saznajemo, pravdao da su mediji pogrešno interpretirali njegove reči. Ostaje da se vidi da li će srpski tužilac, kao i prošli put, demantovati reči koje mu se pripisuju u medijima.

Tužilaštvo je, rekao je Svinen, svesno da je u predmetu bivših komandanata OVK bilo problema sa svedocima. Podsetio je i na deo prvostepene presude u kojem se navodi da je suđenje održano "u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno". Sasvim je, međutim, "pogrešno iz toga zaključiti da su brojni svedoci ubijeni", zaključio je Svinen.

Podsetimo, Haradinaj i Balaj su na prvom suđenju oslobođeni, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora po optužnici koja ih je teretila za zločine nad civilima u kosovskoj oblasti Dukađin. Žalbeno veće je, međutim, delimično poništilo presudu i naložilo novo suđenje za zločine u logoru OVK u Jablanici, jer je ocenilo da je proces zaključen prerano, odnosno pre nego što su saslušana dva nevoljna svedoka optužbe. Sutra će tako biti izrečena nova prvostepena presuda, a predstavnik haškog tužilaštva smatra da će strane, ukoliko budu nezadovoljne, moći ponovo da ulože žalbu.

Vukčević je u intervjuu beogradskom listu "Informer" optužio haško tužilaštvo da je odgovorno za navodnu smrt 19 svedoka, kao i da se "aljkavo i neprofesionalno" ponelo u predmetu bivših komandanata OVK, dok se Srbija "stvarno trudila da pomogne". Dokazi iz Srbije su, međutim, glatko odbačeni u prvoj prvostepenoj presudi, a Svinen kaže da je tužiočeva kancelarija u Hagu sakupila sve raspoložive dokaze i, baš kao i Srbija, učinila sve da navodi optužnice budu dokazani. Rezultati tih napora biće poznati sutra ujutro.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 566

ZLOČIN BEZ KAZNE: Presuda bivšim komandantima OVK
ODBRANA OPTUŽBAMA: Zašto je razočaran Radovan Karadžić
MASAKR U LOVASU: Hod kroz minsko polje