HomeKO JE ZASTRAŠIVAO ZASTRAŠENE SVEDOKE
Branilac Ben Emerson kaže da nema dokaza o umešanosti Ramuša Haradinaja u zastrašivanje svedoka, sa čim se u tužilaštvu slažu ali navode da su u ponovljenom, kao i u prvobitnom procesu, svedoci zaista bili zastrašivani i da su se plašili da daju iskaze u sudnici. U dogledno vreme odluka tužioca o žalbi na presudu

Ben Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja daje izjavu za novinareBen Emmerson, branilac Ramuša Haradinaja daje izjavu za novinare

Prenoseći poruke Ramuša Haradinaja, njegov branilac Ben Emerson/Emmerson je u obraćanju novinarima pred tribunalom saopštio da će se bivši premijer Kosova nakon oslobađajuće, makar i nepravosnažne, presude vratiti politici i ponovo preuzeti ulogu "političkog lidera Kosova" gde će zastupati sve građane bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. "Vreme je za pomirenje", poručuje Haradinaj preko branioca. Emerson smatra da nakon današnje presude "nema ni najmanje sumnje da je on ratni heroj a ne ratni zločinac".

Posle Haradinajevog poziva na pomirenje, usledile su Emersonove oštre optužbe na račun vlasti u Beogradu, kancelarije haškog tužioca ali i nekadašnje glavne tužiteljice Karle/Carla del Ponte koja je podigla optužnicu protiv bivših komandanata OVK. Od Del Ponteove Emerson očekuje javno izvinjenje Haradinaju i narodu Kosova.

Emerson je rekao da je vreme da "neprijatelji Kosova", odnosno najviši predstavnici vlasti iz Beograda, prihvate istorijsku presudu i "ućute jednom zauvek". Optužio ih je da su "namerno širili laži" o navodnom ubijanju potencijalnih svedoka optužbe i naglasio da o tome nema dokaza, kao što ne postoje pokazatelji da je Haradinaj "na bilo koji način, direktno ili indirektno, umešan u zastrašivanje svedoka".

Emerson ne štedi ni sadašnje tužilaštvo i pita zašto su dozvolili da im na ponovljenom procesu Beograd poturi svedoka "81", koji je ceo iskaz izmislio. Njegovo svedočenje je, podsetimo, u danas saopštenoj presudi ocenjeno kao potpuno nepouzdano.

S druge strane, savetnik glavnog tužioca Frederik Svinen/Frederick Swinnen kaže da tužilaštvo pažljivo analizira presudu i da će u dogledno vreme doneti odluku o eventualnom ulaganju žalbe. Iako nisu zadovoljni presudom, tužioci smatraju da je dobro što je došlo do ponovljenog procesa, jer su izneseni dokazi na osnovu kojih je veće zaključilo da su zločini zaista počinjeni i da je za njih odgovorna OVK. Konačno, Svinen se slaže da nema dokaza o Haradinajevom uticaju na svedoke, ali naglašava da je i tokom ponovljenog procesa bilo očigledno da su svedoci zastrašivani i da su se plašili da daju iskaze u sudnici.

Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su danas pušteni iz Pritvorske jedinice UN u Sheveningenu/Scheveningen i avionom su iz Roterdama/Rotterdam otputovali na Kosovo. Sa njima je i trećeoptuženi Lahi Brahimaj koji je odslužio šestogodišnju zatvorsku kaznu ranije izrečenu zbog zločina u Jablanici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 566

ZLOČIN BEZ KAZNE: Presuda bivšim komandantima OVK
ODBRANA OPTUŽBAMA: Zašto je razočaran Radovan Karadžić
MASAKR U LOVASU: Hod kroz minsko polje