HomeOBRANA: GALIĆ OPTUŽEN ZA "NEPOSTOJEĆE KRIVIČNO DJELO"
U završnoj riječi, obrana je ponovila stav da Sarajevsko-romanijski korpus nije otvarao vatru po civilima u Sarajevu, te da stoga njegov komandant Galić nema za što snositi krivičnu odgovornost - Obrana odbacuje optužbu o teroriziranju civila, držeći da "tužitelji nisu jasno objasnili pojam terora"

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Optužbe protiv generala Stanislava Galića "zasnivaju se na širokim pretpostavkama, a ne na činjenicama", tvrdi njegova odvjetnica Mara Pilipović, ističući da tužitelji nisu dokazali "ni jednu točku optužnice" koja Galića tereti za zločine u Sarajevu. Slučajeve ubojstava i ranjavanja civila, koje je tužitelj prezentirao kao dokaze na sudjenju, obrana odbacuje, navodeći da ne dokazuju sa sigurnošću da je vatra došla s pozicija Galićevih snaga.

U svojoj završnoj riječi, obrana je još jednom ponovila osnovnu tezu, koju je dokazivala od početka sudjenja u decembru 2001. godine, da Sarajevsko-romanijski korpus nije otvarao vatru po civilima u Sarajevu, te da stoga njegov komandant Galić nema za što snositi krivičnu odgovornost. Dok tužitelji terete Galića da je naredio gadjanje civila kako bi terorizirao grad i prisilio vlast na kapitulaciju, obrana tvrdi da se generala optužuje za "nepostojeće krivično djelo", jer – navodi Pilipovićeva - "tužitelji nisu jasno objasnili pojam terora".

Obrana dopušta mogućnost da je bilo nekih civilnih žrtava - ali samo kao rezultat nepreciznosti minobacača i eventualno zbog djelovanja paravojnih grupa koje nisu bile pod Galićevom kontrolom. Optuženi, u svakom slučaju, za ta stradanja "nije znao", tvrdi obrana koja ne prihvaća iskaze UN promatrača da su Galiću upućivali proteste zbog ubijanja civila.

U svom je dokaznom postupku obrana ukazivala da su po gradjanima Sarajeva pucale i 'vladine snage'. Tužitelji prihvaćaju tu mogućnost, ali dodaju da se može raditi samo o manjem broju žrtava, te da Galića to ne oslobadja odgovornosti za smrt i ranjavanja tisuća civila u napadima koje su provele njegove snage. "Oko 1.185 civila je ubijeno, a 4.701 je ranjen u 23 mjeseca opsade grada" u periodu koji pokriva optužnica protiv Galića, navodi tužitelj Mark Ierace/Ajrejs.

Završna riječ obrane nastavit će se u četvrtak. Strane u postupku zasad nisu objavile svoje prijedloge o visini kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?