HomeZAVRŠNE RIJEČI NA SUDJENJU STANISLAVU GALIĆU
"Dokazi pokazuju da su sarajevski civili bili namjerno gadjani, a da je snage koje su vršile te napade kontrolirao optuženi Galić", bivši komandant Sarajevsko-Romanijskog korpusa VRS, rekao je danas tužitelj u završnoj riječi na sudjenju za zločine u Sarajevu

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

U zaključku sudjenja generalu Stanislavu Galiću, tužitelji su danas ocijenili kako "dokazi pokazuju da su sarajevski civili bili namjerno gadjani, a da je snage koje su vršile te napade kontrolirao optuženi Galić", bivši komandant Sarajevsko-Romanijskog korpusa VRS.

"Svjedočenja koja smo čuli o napadima na sarajevske civile pokazuju da su oni vršeni po obrascu" i da je "pucanje po civilima bio dio plana Galićevog korpusa", rekao je Mark Ierace/Ajrejs, koji vodi tim optužbe na sudjenju za zločine u Sarajevu. "Činjenicu da se nasumično pucalo po gradu priznali su, u različitim prilikama tokom rata, sam Galić i njegovi podredjeni u korpusu, kao i njegovi nadredjeni u glavnom štabu, prije svega Ratko Mladić", rekao je Ierace koji te podatke navodi kao protutežu tvrdnjama Galićeve obrane da optuženi nije bio svjestan da u Sarajevu ginu civili.

Obrana je tvrdila ne samo da Galić nije znao za nezakonite napade, već i da su sarajevski civili vjerojatno ginuli od paljbe snaga Armije BiH. "Teza je obrane da su granate koje su izazvale toliko žrtava ispaljene s položaja ABiH, a da su snajperski incidenti 'montirani'", podsjetio je tužitelj koji ocjenjuje da se obrana odlučila na takve tvrdnje jer se "nema ni na što drugo pozvati".

Daljnje tvrdnje Galićevih svjedoka da su snage SRK gadjale samo legitimne vojne ciljeve i da je pri tom moglo slučajno doći do stradanja civila, tužitelji smatraju neprikladnom obranom. "Nema opravdanja za gadjanje vojnih ciljeva ako pri tom dolazi do nerazmjerno velikih stradanja civila", ističe tužitelj. Ierace, takodjer, odbacuje kao neprihvatljivu sugestiju obrane da su Galićeve snage morale pucati na muškarce i žene u civilu - jer nisu mogli znati tko je vojnik, a tko nije.

Analizirajući ukratko brojne snajperske i minobacačke incidente u kojima su ubijani i ranjavani civili, tužitelji su dopustili da je bilo teško 10 godina nakon incidenata s potpunom preciznošću utvrditi s kojeg je položaja u pojedinim slučajevima pucano. "No, mi ne trebamo dokazati odakle je otvarana vatra jer to postaje jasno ako se naši dokazi usporede s drugim dokazima, uključujući izjave Galića", ocjenjuje tužitelj.

U srijedu će tužitelji zaključiti svoje završne riječi, nakon čega će obrana imati dan i pol da sumira svoj dio dokaznog postupka. Sudjenje Galiću počelo je u decembru 2001, a nakon završnih riječi suci će se povući na razmatranje presude. Galić je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?