HomeSUTRA PRESUDA GALIĆU
Prvi put na Haškom tribunalu će biti izrečena kazna za opsadu i bombardovanje Sarajeva

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Sutra će Haški tribunal donijeti presudu o krivici generala Stanislava Galića, koji je optužen kao najodgovornija ličnost za opsadu i žrtve opsade Sarajeva izmedju 1992. i 1995., koja se odigravala bukvalno pered televizijskim kamerama cijelog svijeta.

Iako je proglašeno "zonom bezbjednosti" UN, Sarajevo je bilo pod opsadom tri godine i osam mjeseci, što je najduža opsada nekog evropskog grada nakon Drugog svjetskog rata. Grad je preživio "srednjevjekovni" pakao, kako je rekao tužilac na početku procesa.

Od aprila 1992. do decembra 1995. od granata i snajperskih hitaca poginulo je 11.700 stanovnika Sarajevo, medju kojima 1.500 djece. To su cifre koje je ustanovio Helsinški komitet za ljudska prava.

Sarajevo je pod opsadom držao Romanijski korpus, čiji je komandant od septembra 1992. do avgusta 1994. bio, general Galić.

Tužilaštvo je u pretresnom postupku dokazivalo da su pripadnici Romanijskog korpusa gadjali civile u "svim prilikama svakodnevnog života, one koji su čekali u redovilma za kruh ili za vodu, sahranjivali svoje bližnje, bili na pijacama, skupljali drva po parkovima ili se jednostavno našli na ulici".

Jedan od najtežih masakra, za koji tužilac tereti generala Galića, je onaj u februaru 1994. na tržnici Markale, kad je poginulo 66, a ranjeno 140 osoba. Galić je, prema optužnici, gradjane Sarajeva držao u permanentnom strahu i na taj način ih terorizirao. Posljedice toga neki gradjani Sarajeva, prema svjedočenju psihijatara, trpe i danas.

Zbog svega toga tužilaštvo je kvalifikovalo te činove kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Zajedno sa Galićem, odbrana je poricala smišljene i namjerne napade na civile. Svi poginuli su "kolateralne žrtve", a sama opsada Sarajeva je, po njima, "muslimanska propaganda". Romanijski korpus je "samo branio Srbe koje su napadale muslimanske snage". Odbrana je uz to tvrdila da vojnici Armije BiH nisu nosili uniforme, pa se nisu razlikovali od običnih gradjana.

General Stanislav Galić, koji sada ima 60 godina, uhapšen je u Banja Luci 20. decembra 1999. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 172

PRESUDA GENERALU GALIĆU: 20 godina zatvora za teror nad Sarajevom
DRUGA STRANA ZLOČINA: Počelo suđenje zapovednicima Armije BiH
27 GODINA ZA POKAJNIKA: Sudije oprezne prema nagodbama sa optuženim
MASOVNI GROBARI: Svedočenje kopača sa srebreničkih polja smrti
PRIZNANJE I POKAJANJE: Admiral Jokić se izvinio dubrovačkim žrtvama
U ZATVORU JE SPAS: Iznuđeni intervjui Sulejmana Tihića