HomeGRADONAČELNICI SARAJEVA ZAHTIJEVAJU TEŽU KAZNU
Francuski audiovizuelni mediji prenose dijelove iz otvorenog pisma Haškom tribunalu devet gradonačelnika Sarajeva koji smatraju da je presuda od 20 godina zatvora, izrečena generalu Stanislavu Galiću, preblaga

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

"U ime naših sugradjana i žrtava koje su pale u Sarajevu molimo vas da učinite sve da se kazna izrečena generalu Galiću preispita", citiraju francuski audiovizuelni mediji dio otvorenog pisma koje je gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić i osam njegovih prethodnika uputilo glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Karli/Carla del Ponte.

Podsjećajući da je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa osudjen 5. decembra prošle godine na 20 godina zatvora (mada je tužilac tražio doživotni zatvor), pariški mediji ističu da je ta kazna izrečena zbog "granatiranja i teroriziranja gradjana Sarajeva" u vrijeme opsade, što je u optužnici kvalifikovano kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Devet gradonačelnika, medju kojima su četiri Bošnjaka, četiri Srbina i jedan Hrvat, saopštavaju ovdašnji mediji, izrazili su spremnost da svjedoče protiv generala Galića i da dostave "informacije iz prve ruke" o patnjama koje su pretrpjeli gradjani Sarajeva za vrijeme opsade od 1992. do 1995. godine. U tom periodu je poginulo 12.000 Sarajlija, medju kojima 1.500 djece, podsjećaju francuski audiovizuelni mediji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 175

DRUGA RUNDA: Nastavak duela Ante Markovića i Slobodana Miloševića
DUBROVNIK POD GRANATAMA: Udari s kopna, mora i iz vazduha
MUDŽAHEDINI I ARMIJA BiH: Masakr u selu Bikoši
"NEZGODNA PITANJA": Zašto je svedok uništio svoju radnu beležnicu
OSAM GODINA SKRIVANJA: Steže se obruč oko Radovana Karadžića