Home"KUKAVIČKI I ZLOKOBNI ZLOČIN" NAD SARAJEVOM
Tužitelj, u svom žalbenom podnesku, navodi da "kukavički i zlokobni zločin" teroriziranja Sarajeva, kao i visoki položaj optuženog Galića moraju voditi povišenju kazne bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, kojemu je prvostupanjsko vijeće dodijelilo kaznu od 20 godina zatvora

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

"Doživotni zatvor je jedina adekvatna kazna za kukavički i zlokobni zločin teroriziranja civila i za važnu ulogu koju je Stanislav Galić imao u provodjenju" takve kampanje nad Sarajevom, ustvrdilo je tužiteljstvo u svom žalbenom podnesku na prvostupanjsku presudu bivšem komandantu Sarajevsko-Romanijskog korpusa VRS, u kojoj mu je dodijeljena kazna od 20 godina zatvora.

Galić je u decembru prošle godine proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog dugotrajne kampanje granatiranja i snajperskih napada na glavni grad Bosne i Hercegovine. Medjutim, tužitelj smatra da kažnjavanje takvih zločina sa 20 godina zatvora "predstavlja vidljivu grešku, koju bi moralo ispraviti Žalbeno vijeće."

Tužitelj ocjenjuje da su u presudi ispravno utvrdjene činjenice - da su Galićeve snage terorizirale Sarajevo držeći njegove stanovnike u opsadi, u neljudskim uvjetima života i ubijajući nasumice nevine ljude – u njihovim kućama, u redu za vodu, na vjenčanjima i sprovodima, kao i djecu u igri. Radi se o stotinama ubijenih od snajperske i minobacačke vatre, tisućama ranjenih i osakaćenih, i teroriziranju svih 300.000 tadašnjih stanovnika grada. Bila je to, dodaje tužitelj, dugotrajna i sistematska, dakle smišljena, kampanja. Djela za koja je Galić proglašen krivim "spadaju u kategoriju 'najtežih' zločina pred Haškim tribunalom" i zaslužuju "najvišu kaznu", zaključuje tužitelj u svom podnesku.

Drugi važni faktor koji bi, prema optužbi, morao utjecati na povišenje kazne je visok zapovjedni položaj optuženog. "Preuzimajući komandu nad snagama koje su okruživale Sarajevo, Galić je preuzeo i provodio strategiju napada na civile koju su razradili njegovi nadredjeni" - komandant VRS Ratko Mladić i vrhovni komandant Radovan Karadžic, navodi se u podnesku. Galić je "odano služio toj kampanji", umjesto da "iskoristi svoj visoki položaj i osigura da poštuju zakoni i običaji ratovanja", navodi tužitelj.

Da bi Tribunal ispunio svoju funkciju "odvraćanja i kažnjavanja", u slučajevima tako teških zločina treba dodijeliti i visoke kazne, zaključio je tužitelj i pozvao Žalbeno vijeće da Galića osudi na doživotni zatvor.

Stanislav Galić (60) je uhapšen u akciji SFOR-a u decembru 1999. godine. Sudjenje mu je počelo dvije godine kasnije, a prvostupanjska presuda je izrečena u decembru 2003. Na optužnici za zločine u Sarajevu nalazi se i general Dragomir Milošević, koji je u bjesktvu, a koji je do augusta 1994. bio Galićev načelnik štaba, da bi potom preuzeo komandu nad Sarajevsko-romanijskim korpusom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 182

NEJEDNAKOST ORUŽJA: Branitelji Dubrovnika nisu mogli da dobace do pozicija JNA
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Kad "tuđe" žrtve u srednjoj Bosni nisu bile ničija odgovornost
SVEDOCI "S DRUGE STRANE": Završen dokazni postupak optužbe na drugom srebreničkom suđenju
UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Ponovno izjašnjavanje trojice bivših pripadnika OVK
"KUKAVIČKI I ZLOKOBNI ZLOČIN": Tužilaštvo traži doživotni zatvor za generala Galića
PIŠTOLJI I MAPE: Kako su crtane, i precrtavane, karte Bosne i Hercegovine
KOMESAR UN ZA LJUDSKA PRAVA: Novo priznanje i novi izazov za Louise Arbour