HomeDOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA ZA GENERALA GALIĆA?
U zaključku sudjenja generalu Stanislavu Galiću, tužitelj je zatražio kaznu doživotnog zatvora za bivšeg komandanta Sarajevsko-Romanijskog korpusa - Galićeva obrana predložila oslobadjanje optuženog po svim točkama optužnica

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

U zaključku sudjenja generalu Stanislavu Galiću, tužitelj je zatražio kaznu doživotnog zatvora za bivšeg komandanta Sarajevsko-Romanijskog korpusa, kojeg drži odgovornim za patnje nekoliko stotina tisuća ljudi - stanovnika Sarajeva – u vrijeme opsade grada.

Galićeva obrana je, sa svoje strane, predložila oslobadjanje optuženog po svim točkama optužnice, držeći da tužitelj "nije analizirao stvarne okolnosti" rata u Sarajevu. Navodeći da nema dokaza da je Galić naredio artiljerijske ili snajperske napade na civile, obrana smatra da ne postoji ni jedan element individualne kaznene odgovornosti optuženog. U najgorem slučaju, prema mišljenju obrane, Galića se može proglasiti krivim po principu "objektivne odgovornosti - samo zato što je bio na položaju komandanta korpusa".

Tužitelj Mark Ierace/Ajrejs navodi da su opsada i napadi na sarajevske civile trajali vrlo dugo - optužnica protiv Galića se odnosi na 23 mjeseca tokom kojih je zapovijedao korpusom - te iz toga zaključuje da zločini nisu mogli biti provodjeni bez znanja i naredjenja komandanta Korpusa. Uz oko 1200 ubijenih i 4700 ranjenih civila, ističu tužitelji, teroriziranje Sarajeva je ostavilo trajne posljedice na sve preživjele stanovnike.

Obrana, medjutim, tvrdi da Galić nije mogao ni pretpostaviti da stradavaju civili, jer ga o tome, kako se navodi, nitko nije obavijestio. Ocjenjujući da optužba "manipulira brojem žrtava", branitelji su ustvrdili da su većina stradalih bili vojnici. Oni dodaju da je na teritoriju pod kontrolom Galićevog korpusa stradao i veliki broj srpskih civila.

Zaključni argumenti na sudjenju Galiću nastavit će se u petak kad će optužba i obrana odgovarati na pitanja sudaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?