HomeGALIĆEVA OBRANA OSPORAVA DEMOGRAFSKE PROMJENE U SARAJEVU
Tužitelji su dokazivali da je opsada Sarajeva rezultirala velikim demografskim promjenama, ali obrana to osporava. Demografski ekspert obrane dr Radovanović tvrdi da analiza tužiteljstva radjena na osnovu "lošeg i nepotpunog materijala"

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Odbrana generala Stanislava Galića, bivšeg zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa, osporava navode tužitelja da su opsada i artiljerijski i snajperski napadi snaga bosanskih Srba na Sarajevo rezultirali velikim demografskim promjenama i emigracijom stanovništva. Prema tvrdnjama Galićevih svjedoka, izvještaj optužbe o demografskim promjenama u Sarajevu načinjen je na osnovu "lošeg i nepotpunog materijala".

"Popisi stanovništva u ratnom Sarajevu, kao i kasnije analize demografskih kretanja, nisu radjeni po statističkim normama i rezultati se ne mogu smatrati pouzdanim", tvrdi dr Svetlana Radovanović, ekspert za demografiju sa Univerziteta u Beogradu i posljednji svjedok odbrane generala Galića.

Tužitelji su prethodno Vijeću prezentirali izvještaj svog demografskog eksperta, Eve Tabo, u kojemu se navodi da je rat doveo do velikih stradanja i raseljavanja stanovnika Sarajeva. Medjutim, vještak odbrane je kritizirala taj izvještaj, tvrdeći da u njemu "nisu jasno definirane oblasti na kojima je popis vršen". Po njoj, popis koji je u 87 mjesnih zajednica vršila dr Eva Tabo "ne odgovara standardima ni statistički ni administrativno", jer mjesne zajednice, kako navodi, "nisu mjerodavne oblasti pogodne za takvu analizu".

"Sa statističkog gledišta, popisi se nikada ne vrše u ratu, jer ta situacija ne oslikava pravo stanje stvari, već se popisi stanovništva vrše uglavnom poslije rata", kaže dr Radovanović. Svjedokinja takodjer smatra da anketni upitnik eksperta tužiteljstva ima nedostataka jer su neka pitanja - nejasno definirana. "Ako se u upitniku traže podaci o stanju članova porodice nakon 'agresije', nejasno je šta pod agresorom podrazumjevaju Srbi, a šta Muslimani i tu se stvara konfuzija", izjavila je svjedokinja dodavši da smatra da su neka pitanja u upitniku "pristrasna".

General Galić je optužen za teroriziranje civilnog stanovništva, kroz opsadu te minobacačke i snajperske napade, s ciljem da život u Sarajevu učini nepodnošljivim. Galićeva obrana je, medjutim, dokazivala da takve strategije nije bilo i da su se snage bosanskih Srba samo branile od napada Armije BiH, dok su civili u gradu bili "slučajne žrtve" unakrsne ili neprecizne paljbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 139

PRVA SVEDOČENJA O ZLOČINIMA U BIH: 63 načina zlostavljanja u logorima i zatvorima
TOTALNO PORICANJE ZLOČINA: Završen dokazni postupak odbrane generala Galića
PANCIRNI PRSLUK: Neudobna, ali nužna, mjera zaštite
KONFLIKT INTERESA: Nacionalisti protiv komunista na suđenju za Bosanski Šamac
NOVI DOKAZI ILI STARA PRIČA: Odgođeno izricanje presude Tuti i Šteli
GOVOR MRŽNJE U HAŠKOJ SUDNICI: Sudija štiti optuženog od svedoka odbrane